To skandaler på ét døgn: Forstå krisen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Formodet svindel, politianmeldelser og masser af forargelse.

Pansrede køretøjer på Antvorskov Kaserne. (Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

Det seneste døgn har så langt fra været en fornøjelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Styrelsen, som har base i nordjyske Hjørring, men ansatte flere steder i landet, er nemlig omdrejningspunktet i to forskellige skandalesager, der for alvor har nået offentligheden i løbet af de seneste 24 timer.

Den ene sag blev startet af en whistleblower i 2018, hvor han opdagede nogle mystiske vareindkøb som for eksempel vin og køkkener, og har i dag fået Rigsrevisionen til at rette skarp kritik mod styrelsen. To medarbejdere er meldt til politiet - mistænkt for svindel.

Den anden sag er fra 2016. Her blev to ansatte i styrelsen bortvist og politianmeldt mistænkt for at have svindlet for 1,8 millioner kroner. Anklagemyndigheden har i dag rejst tiltale mod i alt fem personer i den sag.

De to sager kommer i kølvandet på Britta Nielsens omfattende svindel i Socialstyrelsen og skandalen med udbytteskat i Skat og har skabt forargelse blandt politikere og statsrevisorer fra begge fløje. Sejler kontrollen med skattekroner i det offentlige?

Her er et overblik over de to sager, der i dag ramte Forsvarsministeriet.

Samme styrelse

Forsvarets Ejendomsstyrelse på Hjørring Kaserne. (Foto: henning Bagger © Henning Bagger)

De to sager har sit arnested i den samme styrelse under Forsvarsministeriet, nemlig i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Styrelsen står for ministeriets fysiske rammer og vedligeholder for eksempel kaserner og redningsstationer i hele landet.

De to tilfælde af formodet svindel har fundet sted i styrelsens regnskabs- og indkøbsafdelinger og kunne i begge tilfælde ske, fordi de samme medarbejdere kunne oprette og godkende overførsler og ordrer.

Forskellige involverede

En tidligere ansat i Kemp & Lauritzen er tiltalt for at have bestukket medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til at vælge firmaet fremfor andre. (Foto: Christian Lindgren)

I sagen fra 2016 er to tidligere civilt ansatte medarbejdere tiltalt for at have modtaget bestikkelse for 35.000 kroner og 1,7 millioner kroner.

Samtidig er tre eksterne samarbejdspartnere blevet tiltalt for bestikkelse og mandatsvig. Til gengæld blev deres virksomheder favoriseret i kontrakter med Forsvarsministerirts Ejendomsstyrelsen, lyder det i anklagemsriftet

Den ene er en tidligere medarbejder i installatørvirksomheden Kemp & Lauritzen, mens de to sidste er selvstændigt erhvervsdrivende.

I sagen fra 2018, som Rigsrevisionen i dag har kommenteret, er to andre personer blevet politianmeldt, efter Rigsrevisionens undersøgelse har fundet fejl i 54 ud af 64 indkøb i styrelsen.

Den mulige svindel i den sag er sket ved, at medarbejderne har overført ekstra betaling til firmaer og efterfølgende få den tilbagebetalt i møbler og vin i strid med reglerne.

Den ene sag blev opdaget af whistleblower

Karsten Ravnsgaard fortalte sin chef om Ejendomsstyrelsens besynderlige indkøb, men chefen skred ikke ind. Så gik han til Rigsrevisoren.

En af de to sager blev opdaget af en person uden for Forsvaret.

I den nyeste sag var det nemlig en whistleblower, som var ansat i et elektrikerfirma, som styrelsen samarbejdede med, der alarmerede Rigsrevisionen.

- Der blev købt en del køkkener, mens jeg var der, hvor ham fra Forsvaret havde bedt køkkenfirmaet om at sende regningen til det elfirma, jeg var ansat i. Der blev også købt dyre PH-lamper, håndholdte støvsugere, varmeblæsere og vin, der blev givet som vingaver, fortæller whistlebloweren Karsten Ravnsgaard.

I sagen fra 2016 var det ifølge styrelsen Midt- og Vestjyllands Politi, der anmeldte sagen til politiet.

Retssag i den ene sag, kulegravning i den anden

Forsvarsminister Trine Bramsen siger, at hun kendte ikke til den seneste sag, selv om Rigsrevisionen henvendte sig til departementet for syv måneder siden. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

De to sager er på meget forskellige stadier i efterforskningen.

Sagen fra 2016, hvor fem personer er tiltalt, vil blive behandlet i Retten i Viborg i løbet af år 2020, fortæller Kåre Skjæveland, chefanklager i Midt- og Vestjyllands politi.

- Vi forventer den vil tage 20 dage, så det siger også lidt om sagens omfang.

I den nyeste sag skal politiets efterforsking nærmest først til at gå i gang, idet to personer er anmeldt for formodet svindel, men altså endnu ikke sigtet. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har både sat et rejsehold til at afklare, hvorfor kontrollerne i Ejendomsstyrelsen var så ringe.

Samtidig har hun bedt sin nærmeste embedsmand i ministeriet, departementschef Thomas Ahrenkiel, om at redegøre for, hvorfor hun først fik besked om den nyeste sag onsdag aften, selv om departementet har kendt til sagen i syv måneder.

- Det, jeg synes er meget bemærkelsesværdigt i den her sag, det er, at man ikke tidligere har skredet ind, og det virker til at man har prøvet at gemme sagen og det synes jeg bestemt ikke er noget, vi kan leve med i forsvaret, siger hun.