Skandalesager skader vores tillid til Skat

En ny undersøgelse viser, at danskernes tillid til Skat er faldet. Den dalende tillid er alvorlig, mener professor.

Tilliden er faldet på alle parametre siden 2011, hvor Skat første gang fik udarbejdet denne type undersøgelse.

Fejl i ejendomsvurderinger og aggressive metoder over for forretningsmanden Jesper 'Kasi' Nielsen. De senere års skandalesager gavner ikke vores tiltro til Skat.

Både borgere og virksomheders tillid til Skat er i hvert fald faldet mellem 2011 og 2013. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Skat.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det alvorligt, hvis befolkningen ikke stoler på Skat.

- Vi har et stort og veludviklet velfærdssamfund, som kræver, at der opkræves mange skatter og afgifter, så derfor er det vigtigt, at alle betaler, hvad de skal. Hvis vi ikke har tillid til systemet, vil nogen snyde mere. Så det er i bund og grund hele velfærdssamfundet, der er på spil, siger han.

Mindre tillid til at skatten beregnes korrekt

I undersøgelsen er 1.890 borgerne blevet spurgt, om de har tillid til, at Skat beregner deres skat korrekt, og om Skat er fair og retfærdig. De har svaret på et indeks fra 1 til 5, hvor 1 er udtryk for meget lav tillid og 5 er udtryk for meget høj tillid.

Mens tilliden blandt de adspurgte til, at den enkeltes skat beregnes korrekt, er 3,51, så er tilliden til, at Skat er fair og retfærdig 4,27 på indekset.

For begge spørgsmåls vedkommende giver det et fald i indekset på cirka 0,25 point siden lignende undersøgelser i 2011 og 2012.

Virksomheder: SKAT er mindre retfærdig

Også blandt de danske virksomheder er tilliden faldet siden 2011. I alt 1.280 har deltaget i undersøgelsen.

Værst ser faldet ud, når virksomhederne bliver spurgt til, om SKAT er fair og retfærdig over for dem. Resultatet ender på 4,08 i indekset - og det er et fald på omkring 0,40 point siden de tilsvarende undersøgelser i årene før.

Virksomhederne mener i øvrigt, at Skat behandler dem mindre ensartet. På spørgsmålet 'Skat behandler alle virksomheder, med skatteforhold der ligner jeres, på en ensartet måde' er resultatet 3,27, og det svarer til et fald på cirka 0,30 point siden 2011.

Skyldes negativ omtale

Skat selv henviser til skatteminister Benny Engelbrecht (S), som DR Nyheder får en kommentar fra senere mandag morgen.

Men i undersøgelsen skriver Skat, at den dalende tillid sandsynligvis skal ses som et resultat af den negative omtale, som har præget organisationen i de seneste år. Det er Bent Greve enig i:

- Skat har haft en række problematiske sager i de seneste år. Der er ejendomsvurderingerne, og så har der været en lang række personsager, hvor Skat er kommet i dårligt lys. Vi har set flere sager, hvor folk føler, at retssikkerheden har været krænket, siger han.

I forsøget på at vende den faldende tillid har ledelsen i Skat igangsat flere initiativer. Blandt andet sætter de fokus på borgernes retssikkerhed og fremover udgiver de en årlig gennemsigtighedsrapport.

Se mere om den faldende tillid til Skat i TV Avisen klokken 18.30 og 21.30.

Facebook
Twitter