Skarp international kritik: Udlændingecenter er værre end et fængsel

Indsatte i Udrejsecenter Ellebæk er ikke kriminelle, men bliver behandlet sådan, lyder det i ny rapport.

Udlændingecenter Ellebæk har 136 pladser og modtager udlændinge, der er frihedsberøvede efter udlændingelovens regler. De indsatte er som udgangspunkt ikke kriminelle.

'This is unacceptable'

Sådan står der flere steder med fed skrift i en ny rapport fra Europarådets Torturkomité.

Det handler om forholdene på Udlændingecenter Ellebæk, som ligger ved Birkerød nord for København. Kritikken indgår i den 85 sider lange rapport, som Torturkomitéen i dag har fremlagt efter besøg i flere fængsler.

Ellebæk er ikke et fængsel. På centret er der afviste asylansøgere, som er frihedsberøvede. De har ikke gjort noget kriminelt, men myndighederne frygter, at de går under jorden.

- Som det er i dag, er Ellebæk en fængselslignende institution, og netop derfor udtrykker torturkomitéen stærk kritik, siger Elna Søndergaard, der er seniorjuridisk rådgiver i organisationen Dignity - Dansk Institut Mod Tortur.

Værre end et fængsel

Der er plads til 136 udlændinge på Ellebæk. Da komitéen var på besøg i april 2019, var der 93 mænd og 24 kvinder.

Og forholdene på især mændenes værelser er elendige og værre end ved komitéens seneste besøg i 2014.

- Nogle værelser var kun møbleret med faldefærdige senge og resterne af ødelagte garderobeskabe, står der i rapporten.

Under besøget i år var de fleste af værelserne overmalede med graffiti og de fælles badeværelser var beskidte og lugtede.

- Det er uacceptabelt, at migranter lever under forhold, som er meget værre end forholdene i de fængsler, komitéen har besøgt, lyder det i rapporten.

Fængselspræst Per Bohlbro kommer også jævnligt på Ellebæk.

- De her forhold skal vi skamme os over, siger han og fortsætter:

- Vi kan ikke være bekendt at sætte sårbare mennesker i en situation, hvor de får det endnu dårligere.

Inden for tre måneder vil komitéen have de danske myndigheder til at svare på, om man vil rette op på forholdene eller helt lukke Ellebæk.

Ingen mobil og meget lidt luft

Kun 30 minutter om dagen er de kvindelige indsatte på Ellebæk ude i den friske luft.

- Europarådets Torturkomité mener, at tilbageholdte migranter i princippet skal have fri adgang til et udeareal, det vil sige mindst to timer om dagen, står der i rapporten.

Lige som i et fængsel må de indsatte på Ellebæk heller ikke bruge deres mobiltelefoner.

- Afviste asylansøgere er ikke kriminelle. De skal have mulighed for at være i kontakt med familien, siger Elna Søndergaard fra Dignity.

Det samme mener Europarådets Torturkomité.

- Vi kan ikke se nogen grund til at forbyde tilbageholdte migranter adgang til deres mobiltelefoner, lyder det i rapporten.

I andre europæiske lande må tilbageholdte udlændinge nemlig gerne have deres mobiltelefoner. Derfor opfordrer komitéen de danske myndigheder til at give de indsatte lov til at have kontakt med omverden.

- Er man på Ellebæk en eller to uger, så kan man godt klare det. Men er man der i fem måneder, så har jeg set eksempler på folk, der er brudt ned. De bliver indadvendte, de får smerter, og de kan ikke sove, fortæller fængselspræst Per Bohlbro.

Nøgen i observationsrum

Nogle af de indsatte på Ellebæk er selvmordstruede. Og ifølge rapporten er der eksempler på, at flere indsatte er placeret nøgne i observationsrum, så der ikke er risiko for, de bruger deres tøj til at begå selvmord.

Den praksis skal stoppe, lyder det fra komitéen.

- Personer skal aldrig placeres nøgne i et rum nøgne. De, der er selvmordstruede, skal altid have tøj på, der ikke kan rives i stykker, og som passer til deres behov, lyder anbefalingen til de danske myndigheder.

Det kan blive bedre på Ellebæk

Det er Kriminalforsorgen, der driver Udlændingecenter Ellebæk.

- Det er svært at have en institution, der holder folk frihedsberøvede, hvis den ikke i en eller anden forstand er fængselslignende. De må ikke kunne stikke af, siger Kriminalforsorgens direktør, Thorkild Fogde.

Men han er enig med komitéen i, at nogle af forholdene på institutionen skal forbedres.

- Når institutionen er fyldt til randen, så er det svært at finde plads og tid til at male, tapetsere og alle det, der skal til for at holde en institution i en passende vedligeholdelsesstandard. Det håber vi på at blive bedre til i fremtiden, siger Thorkild Fogde.

På de sociale medier skaber rapporten politisk debat.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, skriver:

Også Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, har været ved tasterne:

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men skriver følgende i en mail til DR:

- Danmark har modtaget den endelige rapport fra Europarådets Torturkomité med en stribe anbefalinger på forskellige områder. Nu vil vi se nærmere på anbefalingerne og tage stilling til dem, inden vi svarer komitéen.