Skarp kritik af statsministeren: 'Jeg tror faktisk ikke, hun forstår, hvad problemet er'

Mette Frederiksens udtalelse under pressemødet om indvandrermiljøer er skadelig, mener professor.

Fokus på etniske grupper skaber et stigma og kan få folk til at undlade at blive testet, siger professor Morten Sodemann (Foto: Helle Arensbak © Scanpix)

Der er ganske enkelt for mange smittede med ikke-vestlig baggrund. Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på lørdagens pressemøde.

Men den udtalelse får skrap kritik af Morten Sodemann, der er professor og speciallæge i infektionssygdomme og leder af Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

Han mener, det er forkert af hende at tale om indvandrerne på den måde, som hun gjorde på pressemødet.

- Den måde, vi taler om etnicitet på, er problematisk. Hun puster til den forestilling, som nogle måske har om, at det er mærkelig adfærd og underlig kultur, der er problemet. Men det er det ikke.

- Jeg tror faktisk ikke, hun forstår, hvad problemet er. Med den måde, hun taler om det på, er det, som om at der er en eksotisk forklaring på det. Men det er der ikke. Det handler om sociale forhold.

Det kan for eksempel være, at flere med ikke-vestlig baggrund har et arbejde, hvor man er i høj risiko for smitte. Det kan også være mennesker, der ikke har økonomien til at købe en lejlighed med gæsteværelser eller et sommerhus.

Og det bliver altså nemmere at smitte hinanden, hvis man bor på mindre plads, forklarer Morten Sodemann.

Glemmer masser af andre smittede grupper

Professoren kritiserer ikke kun den måde, statsministeren taler om smitte i indvandrergrupper på. Han mener også, det er problematisk, hvad hun undlader at tale om:

- Der er mange risikogrupper, som hun ikke nævnte. Ved ikke at nævne alle mulige andre risikogrupper, så er det én gruppe, der får hele skylden, om man så må sige, siger han.

For mange andre grupper er og har været overrepræsenterede i corona-statistikkerne.

- Mænd er overrepræsenterede. Unge er overrepræsenterede. Ansatte i sundhedssektoren er overrepræsenterede. Slagterier, skitursturister, krydstogtsturister. Der er jo alle mulige risikogrupper, men dem nævner hun ikke, siger Morten Sodemann.

I klippet nedenfor kan du høre Mette Frederiksens udtalelser om smitte blandt personer med ikke-vestlig baggrund fra pressemødet den. 15. august.

Får folk til at holde sig fra at blive testet

Morten Sodemann tror, at det ensidige fokus på smitte i indvandrermiljøer kan betyde, at nogle lader være med at lade sig teste af frygt for stigmatiseringen.

- Det eneste, hun får ud af det her, er, at hun skræmmer folk væk fra at blive undersøgt, fordi de frygter konsekvensen ved at være smittede, siger han.

Og så får fokusset på personer med ikke-vestlig baggrund den stik modsatte effekt end det, der var tiltænkt.

- Det var det samme, der skete under hiv-epidemien. Folk turde simpelthen ikke at blive testet, fordi de frygtede konsekvenserne.

Derfor kan der være øget smitte

 • Institut for Menneskerettigheder har undersøgt, hvorfor folk med indvandrerbaggrund er mere udsat for smitte:

 1. 1

  Rapporten viser blandt andet, at etniske minoriteter bor flere sammen på mindre plads.

 2. 2

  I forhold til job er de er også overrepræsenterede i brancher med meget kontakt til andre mennesker. Det er blandt andet indenfor social- og sundhedsområdet samt transportområdet.

 3. 3

  Det sproglige kan også have betydning i forhold til at forstå retningslinjer.

 • Institut for Menneskerettigheder anbefaler i rapporten en målrettet informationsindsats og adgang til isolation udenfor hjemmet til de smittede.