Skarp kritik af sygehus: 'Bevidst og systematisk at man ikke har undersøgt brystkræft'

Sygehusledelsen vidste ikke, at afdeling droppede brystkræftundersøgelser, siger direktør.

735 kvinder med mistanke om kræft fik kun foretaget en mammografi på Ringsted Sygehus. Det er ikke efter retningslinjerne, da undersøgelsen ikke altid kan afsløre alle brystkræfttilfælde. (modelfoto) (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)

- Det her virker som et systematisk og bevidst valg, at man ikke har undersøgt kvinderne korrekt.

Sådan siger Anette Lykke Petri, tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, om de kvinder på Ringsted Sygehus, som ikke blev undersøgt grundigt nok for brystkræft, fordi sygehuset ville spare tid og penge.

Hvis der er mistanke om brystkræft, skal en kvinde foruden en mammografi også tilbydes en ultralydsundersøgelse, og lægen skal undersøge brysterne med hænderne.

Men på Ringsted Sygehus blev en række kvinder gennem fire år kun tilbudt mammografi, og det strider imod de nationale retningslinjer.

Anette Lykke Petri kritiserer i skarpe vendinger, at Radiologisk Afdeling på det sydsjællandske sygehus fra marts 2013 til maj 2017 droppede den grundigere undersøgelse, som kvinder med potentiel brystkræft ellers har krav på.

- Ledelsens håndtering har slet ikke været acceptabel i betragtning af, at der er tale om kræft hos en lang række kvinder, og at det har stået på i en lang årrække, siger hun til DR Nyheder.

Ni har fået kræft

En gennemgang af 2.600 journaler viste allerede i december måned 2018, at 735 af kvinderne med mistanke om brystkræft kun fik foretaget en mammografi, da de blev tjekket for kræft i perioden fra 1. januar 2016 til 24. maj 2017.

Og ni af kvinderne har sidenhen fået konstateret brystkræft.

Men først nu er forklaringerne til de mangelfulde undersøgelser kommet frem, nemlig at afdelingen kunne spare både penge og lægetid ved kun at lave mammografierne. Det viser en aktindsigt, Jyllands-Posten har fået.

Kvinder fik direkte vildledende brev

Tilsynschef Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed påpeger, hvor kritisabelt det er, at sygehuset med sin praksis har tilsidesat alle nationale retningslinjer for brystkræftundersøgelser.

- Der er tale om grundlæggende patientrettigheder, og de skal overholdes, siger hun.

Desuden kritiserer hun, at kvinderne er blevet tilbudt en ny undersøgelse på et ufuldstændigt grundlag, hvorfor nogle af dem måske ikke har taget henvendelse nummer to fra sygehuset seriøst.

Det skyldes, at sygehuset i et brev til kvinderne ikke oplyser, at årsagen til tilbuddet om en ny undersøgelse sker, fordi deres første undersøgelse ikke har været efter bogen.

- Brevet er direkte vildledende, fordi de pågældende kvinder ikke får oplyst, hvad der er årsagen til, at man genindkalder dem. De har ikke mulighed for at træffe deres beslutning på et fuldt informeret grundlag, og derudover har regionen også en pligt til at oplyse kvinderne om den fulde sandhed, siger Anette Lykke Petri.

Direktør beklager

På Ringsted Sygehus beklager den øverste ledelse forløbet.

Sygehusdirektør Vagn Bach siger, at man er 'meget, meget ked af', at nogle af kvindernes kræft ikke er blevet opdaget.

Han er helt enig i kritikken af sygehuset, men siger, at beslutningen om at droppe undersøgelser blev truffet lokalt og dermed skete uden den øverste ledelses viden.

- Det er dybt beklageligt, at vi ikke vidste noget om det, så havde ledelsen reageret på det. Vi ville aldrig acceptere, at man går på tværs af de nationale kriterier, siger direktøren til DR Nyheder.

Hvad sagen får af konsekvenser for Ringsted Sygehus, vides endnu ikke, da Styrelsen for Patientsikkerhed fortsat er ved at undersøge den til bunds.

21 af de 735 kvinder mangler stadig at blive undersøgt. Det arbejde ventes afsluttet i slutningen af denne måned, bekræfter Region Sjælland over for DR.

Tilsynschef Anette Lykke Petri anbefaler, at kvinder kontakter sygehusets hotline, hvis man er er usikker på, om ens brystkræftundersøgelse er blevet foretaget efter retningslinjerne.

OPDATERET DEN 4. FEBRUAR 2019 KLOKKEN 14.52: Region Sjælland bekræfter over for DR, at der nu er tale om ni kvinder, der sidenhen har fået konstateret brystkræft. Derudover mangler 21 ud af de 735 kvinder stadig at blive undersøgt på ny, men de bliver undersøgt inden månedens udgang, bekræfter regionen.

Facebook
Twitter