Skat inddriver gæld i børnepenge med få dages varsel

Den Sociale Retshjælp mener, at der skal ses på hele familiens økonomi, når Skat inddriver gæld i børnepenge.

I modsætning til, når Skat inddriver andre typer gæld, skal det ikke vurderes, hvordan familiens økonomi ser ud uden børnepengene. Har man stor gæld mister man alle børnepengene på en gang. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Først trådte kontanthjælpsloftet i kraft 1. oktober og ramte især enlige mødre.

20. oktober mistede en del af dem også børnepengene med få dages varsel, da Skat efter flere år satte gang i inddrivelsen af gammel gæld fra daginstitutioner. Det skriver Avisen.dk.

I modsætning til, når Skat inddriver andre typer gæld, skal det ikke vurderes, hvordan familiens økonomi ser ud uden børnepengene. Har man stor gæld mister man alle børnepengene på en gang.

Det får hård kritik fra Den Sociale Retshjælp, og hos regeringspartiet Venstre erkender man, at det er et uheldigt sammenfald.

- Det er rigtigt ærgerligt, at det er faldet sammen på denne her måde, men jeg mener ikke at praksis bør ændres, siger Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre til Avisen.dk.

Skat lukkede for sit fejlbehæftede inddrivelsessystem EFI i september sidste år. Men inddrivelsen har været ustabil siden 2013.

Skat skrev i sommer i en redegørelse til Folketingets Skatteudvalg, at det i løbet af det kommende efterår ville blive muligt igen at modregne gæld for manglende betaling af daginstitutioner i børne- og ungeydelsen.

20.000 har fået tilbageholdt børnepenge

Mange af modtagerne af børnepengene fik derimod først besked om gældsinddrivelsen, få dage før pengene skulle have været udbetalt 20. oktober.

Ifølge Skat fik 20.000 forældre tilbageholdt børnepengene helt eller delvist i sidste uge, men man har ikke set på, hvor mange der var på kontanthjælp.

For når det drejer sig om inddrivelse af anden gæld, er der beløbsgrænser for, hvad den enkelte familie skal have tilbage at leve for, når Skat inddriver gæld.

Men sådan er det ikke med børne- og ungeydelsen. Her skal Skat ikke vurdere den enkelte, men kan tage hele beløbet som afdrag på gæld til daginstitutioner. Sådan har det været, siden loven blev ændret i 2011. Før det kunne Skat kun trækkes 50 procent af gangen.

Den Sociale Retshjælp er stærkt kritisk overfor, at man ikke skal skele til familiens samlede økonomi og advarede tilbage i 2011 skatteministeren om, at det kan drive udsatte familier ud i dyre lån og øge risikoen for, at de ender på gaden.

- Offentlige myndigheder bør, når de inddriver penge, overlade et rimeligt rådighedsbeløb til familien, siger Kristian Aarsøe, juridisk leder i juridisk afdeling i Den Sociale Retshjælp.

Venstre: Beklageligt det falder sammen med kontanthjælpsloft

Louise Schack Elholm er skatteordfører for Venstre. Hun siger, at det jo ikke er nyt, at man kan tilbageholde 100 procent af børnepengene.

- Problemet er jo bare, at Skats inddrivelsessystem ikke har virket i en periode, og så først er kommet i gang nu. Det er beklageligt, at det falder sammen med gennemførelsen af kontanthjælpsloftet, for så er der flere, som vil blive påvirket af begge dele samtidigt, siger hun.

Hos Enhedslisten kalder skatteordfører Rune Lund det for et stort problem, at udsatte familier kan miste alle børnepengene, og det er ekstra kritisk oveni kontanthjælpsloftet.

- Børnepengene er for mange mennesker afgørende for, om de kan få økonomien til at hænge sammen. Det er virkelig hård kost, som vil medvirke til at flere må flytte og at børn bliver kastet ud i fattigdom, siger Rune Lund.

/ritzau/