Skat om gæld for 82,7 milliarder: Vi får hentet pengene hjem igen

Borgere og virksomheder skylder 82,7 milliarder kroner, men pengene er ikke tabt, siger Skat.

Direktøren for inddrivelse i Skat havde gerne været stigende gæld foruden, men regner med, at Skat får hentet pengene ind igen. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Skat kalder det utilfredsstillende, at borgere og virksomheders gæld til offentlige i form af ubetalte p-bøder, skat og moms vokser med milliarder for tiden.

- Jeg havde gerne været det foruden, at vores restancer var steget, siger Jørgen Rasmussen, fungerende direktør for inddrivelse i Skat.

Ifølge en ny opgørelse fra Skat lød restancerne til det offentlige på 82,7 milliarder kroner ved udgangen af 2015 - en stigning på over fire milliarder kroner på bare tre måneder.

Og borgere og virksomheders gæld til det offentlige kommer nok til at stige endnu mere, fordi Skat i øjeblikket inddriver gæld manuelt efter at have skrottet den automatiske inddrivelse, det såkaldte EFI-system, der viste sig ulovligt.

- Vi ved ikke, hvor meget restancerne vil stige, men vi vil understrege, at pengene ikke er tabt, siger Jørgen Rasmussen.

For ny lovgivning betyder ifølge skattedirektøren, at gælden til det offentlige ikke forælder før 2021.

- Så nu har vi faktisk en ganske lang periode til at få styr på butikken, siger han.

Hvor mange af de 82,7 milliarder kroner Skat ender med at få igen, kan skattedirektøren ikke sige, men alle pengene kommer nok ikke ind, fordi der altid er folk, som ikke kan betale deres gæld til det offentlige.

Rod i Skat

  • I øjeblikket inddriver Skat restancer manuelt, og det betyder ifølge Skat, at der i øjeblikket kun bliver inddrevet 66 millioner kroner om måneden.

  • Sådan har det været siden det elektroniske system til inddrivelse, kaldet EFI-systemet, blev skrottet i efteråret, da det ikke fungerede efter hensigten.

  • Alt imens er restancerne steget fra 71,9 til 82,7 milliarder kroner på et halvt år.

  • I løbet er de sidste tre måneder er beløbet steget fra 78 til 82,7 milliarder kroner.

  • Skat regner med, at restancerne vil fortsætte med at stige i en periode.