Skattejagt i rundkirke

Inspireret af børnefilmen "Tempelriddernes skat," går eventyrlystne danskere på skattejagt i Østerlars Kirke på Bornholm. Personalet betragter det som hærværk.

Inspireret af film "Tempelriddernes skat," går eventyrlystne danskere på skattejagt i Østerlars Kirke.

Personalet i Østerlars Kirke på Bornholm undrer sig over, hvordan ukendte vandaler har haft held til to gange at bore små huller i kirkens gulv.

Nysgerrige filmelskere

Men man er ikke i tvivl om, at hullerne kan sættes i forbindelse med hele den aktuelle debat om tempelriddere på øen. Senest har de tre børnefilm om "Tempelriddernes Skat" sat ekstra fokus på emnet.

MediaLinks:

Ifølge menighedsrådets kontaktperson, Jytte Pedersen, er der boret huller i fugerne mellem fliserne netop der, hvor der angiveligt skulle befinde sig et skjult hulrum under kirken. Hun betragter det som hærværk.

- Vi opdagede det første i forrige uge, da vi fejede gulvet, og mandag opdagede vi det andet. Og det er i samme række. Vi kan bare ikke forstå, at det kan være en boremaskine, fordi der er jo mennesker hele tiden. Så vi synes, det er mystisk, siger hun.

For ud over de mange turister, der besøger kirken, er der også opsynsmand på i åbningstiden.

Tempelriddere på Bornholm

Teorien om, at der har været tempelriddere på Bornholm er blandt andet blevet fremsat af forfatteren Erling Haagensen. Han mener, at øens rundkirker er placeret i et kompliceret geometrisk mønster. Og at der befinder sig et skjult hulrum under kirken, som aldrig er blevet undersøgt.

- Vi synes jo ikke, det er særligt godt. Kirken er berømt i forvejen. Sidste år blev der væltet en sten udenfor, der, hvor nogle mener, at en skat kan være begravet. For nogle år siden var der et kors over stenen, og det er også blevet brækket af, fortæller Jytte Pedersen.

Forfatteren tror ikke på skatten

Erling Haagensen selv tror dog ikke på, at der ligger en tempelridderskat under rundkirken.

- Hvis der er skjult en skatBornholm, så er den med 100 procents sikkerhed ikke skjult så simpelt, at den bare er sat ned under gulvet i Østerlars, siger han.

Han ser dog gerne, at man udforsker hulrummet under kirken. Han mener, at der er tale om en krypt, der kan fortælle spændende ting om kirkens historie.

- Det er utroligt interessant, hvad der gemmer sig dernede alene ud fra en interesse for kulturarven. Man behøver jo ikke grave det hele op, men man kan nøjes med at bore et hul og så sænke et fiberkabel med et mikrokamera ned for at se, om der er noget, siger han.

Facebook
Twitter