Skepsis over for gensplejsede fødevarer

Danskerne er skeptiske over for gensplejsede fødevarer, viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet. Hver anden dansker ville fravælge GMO-varer, hvis de fandt dem i supermarkederne.

En ny undersøgelse viser stor skepsis over for genmodificerede fødevarer. (Foto: DR © DR)

Danskerne er skeptiske over for gensplejsede fødevarer, viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet.

Hver anden dansker ville fravælge de såkaldte GMO-varer, hvis de fandt dem i supermarkederne. Undersøgelsen viser endvidere, at kun 17 procent af de 816 adspurgte ved, hvad GMO betyder.

- Undersøgelsen viser tydeligt, at de danske forbrugere fortsat er særdeles forbeholdne over for genmad og ønsker at kunne vælge selv. Det burde give industri og politikere noget at tænke over, siger direktør Rasmus Kjeldahl, Forbrugerrådet.

Mere information

På et debatmøde torsdag i København blev den nye undersøgelse fremlagt. I Forbrugerrådet mener man, at undersøgelsen understreger, at der er brug for mere information om gensplejsning og mærkningsregler.

EU indførte nye mærkningsregler i april 2004. Ifølge reglerne skal produkter, der indeholder genmodificerede organismer, mærkes. Men der er ikke gennemført en mærkningsordning, så forbrugerne kan se, om fødevarer som æg, mælkeprodukter og kød kommer fra dyr, der har spist genmodificeret foder.

Næsten halvdelen af de adspurgte troede, at kød, mælk og æg fra dyr, der har fået genmodificeret foder, skal mærkes.

Afviser frivillig mærkning

Forbrugerrådet opfordrer derfor til, at industrien og detailhandlen frivilligt udvider mærkningen, men det møder modstand hos detailhandlen.

- Man kan ikke begynde at kortslutte og sige, at nogen bør begynde at mærke deres produkter. Det ville være absurd, hvis vi i COOP indgik en aftale, så vi kunne mærke vores produkter. Så ville forbrugerne måske tro, at det kun var de produkter, der lå i vores butikker, der var fremstillet ved at koen havde fået noget GMO-foder, siger Miljødirektør i COOP, Mogens Werge.

Facebook
Twitter