Skibsinspektør: Nu vil jeg fortælle dansk politi, hvem der stod bag Scandinavian Star-branden

Den danske skibsinspektør vil i dag fremlægge flere beviser for, hvem der stod bag den dødelige brand på passagerfærgen.

Flemming Thue Jensen var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af brandene på Scandinavian Star. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen vil nu fortælle, hvem der stod bag branden på passagerfærgen Scandinavian Star.

Det sker, når han i dag klokken 10.00 bliver afhørt om den dødelige skibsbrand i Københavns Byret.

- Jeg vil fortælle, hvem der var hovedmand bag branden under dagens retsmøde. Jeg vil dog ikke sige, hvad personen hedder, for det må være det norske politis opgave. De skylder at fortælle de pårørende sandheden, sagde Flemming Thue Jensen til DR Nyheder kort før, retsmødet gik i gang.

I februar stod den danske skibsinspektør, der var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af brandene på Scandinavian Star, for første gang offentligt frem med sin viden om færgebranden i 1990, der kostede 158 mennesker livet.

Her sagde han, at det måtte have været to besætningsmedlemmer, der stod bag branden. Mere specifik ville han dog ikke være på det tidspunkt, da ikke ønskede, at man direkte kunne identificere den ansvarlige.

Men det vil han være i dag, og han vil også fremlægge flere beviser for sin påstand.

- Jeg er sikker i min sag, siger han og fortæller, at han vil gentage oplysningerne i eftermiddag, når han holder pressemøde i København.

Sådan er Scandinavian Star-branden blevet undersøgt:

  • Efter branden i 1990 blev efterforskningen delt mellem Norge, Danmark og Sverige. Norsk politi skulle undersøge brandårsagen, mens de danske myndigheder skulle undersøge ejerforholdet og dermed forsikringsspørgsmålet. Sverige skulle derimod efterforskede slukningsarbejdet og de tekniske forhold på færgen.

  • Da de danske myndigheder stod for at undersøge ejerforholdet, blev Flemming Thue Jensen ifølge egen forklaring ikke spurgt ind til sin viden om gerningsmændene, da han efter branden afgav forklaring i Sø- og Handelsretten.

  • I Norge er der blevet nedsat en kommission, der igen skal undersøge årsagen til branden. De nye oplysninger vil efter alt at dømme indgå i kommissionens arbejde.

  • Flemming Thue Jensen er i dag blevet indkaldt til en såkaldt indenretligt afhøring i Københavns Byret. Det er den norske anklagemyndighed, der har bedt Københavns Byret om at indkalde den danske skibsinspektør. En dommer vil overvære afhøringen og diktere svarene til retsbogen.

Facebook
Twitter