Skifergas-boring i Nordjylland stoppes

Der er ikke grundlag for at fortsætte de omdiskuterede boringer efter skiftergas i Nordjylland.

Totals boreplads i Dybvad i Vendsyssel. (Foto: Karin Mette Petersen © DR Nordjylland (Arkivfoto))

Det franske energiselskab Total dropper nu den omdiskuterede prøveboring efter skifergas i Dybvad i Nordjylland. - Vi har besluttet at droppe boringen. Laget af skifergas var for tyndt til at gå videre, selv om der var positive indikationer, siger Henrik Nicolaisen, seniorkoordinator i Total Danmark til DR Nyheder.

Der er tidligere boret efter skifergas i Kattegat, og det havde givet Total forventninger om et bedre udbytte i Dybvad.

- Ved boringer foretaget i midten af firserne i Kattegat var laget tre gange så tykt, så vi havde sat næsen op efter tre gange så meget, fortæller Henrik Nicolaisen.

Projektet har kostet Total 300 mio. kr. Det er dog ikke sikkert pengene er spildt, og at det er helt slut med at bore efter skifergas i Danmark.

- Det positive er, at vi har påvist, der er naturgas i skifterlaget - det var ikke givet. Så det er ikke sikkert, det er enden på boring efter skifergas i Danmark. Det er ikke helt afklaret, vi har licensen til juni 2016, siger han.

Mange protester

Det franske selskab Total har for flere år siden fået lov til at grave efter gassen i det nordjyske. Det er sket efter massive protester fra miljøorganisationer.

Men nu vil området blive genetableret, lover Henrik Nicolaisen.

Skifergas er en naturgas, som findes dybt nede i jorden.

Når man skal have fat i skifergas, bruger man en metode, som hedder "fracking," hvor man laver sprængninger under jorden og bruger kemikalier.

Det franske selskab, der har boret i området, siger, at man godt kan beskytte grundvand og miljø, mens man borer.

Men det er ikke helt risikofrit at grave efter skifergas, påpeger modstanderne i blandt andet foreningen "Skifergas Nej Tak".

For at få fat i gassen bruges en metode, som kaldes "fracking". Det dækker kort fortalt over, at man laver revner og sprækker under jorden ved at pumpe en væske blandet med kemikalier og for eksempel sand ned i boringen under meget højt tryk.

Modstanderne advarer om, at et utilsigtet udslip af de kemikalier, der benyttes, kan forurene grundvandsmagasiner i nærheden af boringen.