Skiinstruktører vender hjem fra Østrig: ’Som at komme hjem til en dårlig zombiefilm’

Flere skiinstruktører vender i dag hjem fra skisportssteder.

(Foto: © (privatfoto))

Ved middagstid skiftede 20-årige Lærke Visby bus i Odense. Turen gik videre mod København, hvor hendes forældre stod klar til at køre hende til hjembyen Frederiksværk i Nordsjælland.

Inden hun trådte ind i bussen, der var arrangeret af hendes rejsebureau Snowminds, fik hun besked på at spritte hænder. Derudover måtte hun kun sidde øverst i dobbeltdækkerbussen, fordi buschaufføren skulle sidde afgrænset fra skiinstruktørerne for at undgå at blive smittet med coronavirus.

Hvis du spurgte Lærke for en uge siden, havde hun aldrig gættet, at hun i dag ville sidde i en bus fra Salzburg i Østrig på vej hjem til en frivillig karantæne på værelset hos sine forældre.

Bussen var fyldt med andre danske instruktører, der prøvede at bevare den gode stemning ved at dele en sidste øl og skrue op for musikken, mens de forsøgte at holde mest mulig afstand til hinanden.

- Stemningen har været god på turen på trods af situationen. Folk er selvfølgelig kede af, at de er på vej hjem, men når man først har indset, at man ikke kunne blive i Østrig, vil man gerne hjem, siger Lærke Visby, hvis ophold er blevet forkortet med seks uger.

Glad for at have været i Salzburg

Lærke Visby tog til Østrig i november for at blive såkaldt anwärter-instruktør, som er skiinstruktør på niveau et.

Efterfølgende havde hun tilmeldt sig uddannelsen til næste niveau, som skulle foregå i april. Uddannelsen blev aflyst, da Østrig torsdag valgte at lukke ned for flere skisportssteder.

Siden har landet forbudt alle forsamlinger med over fem personer, lukket grænserne og tirsdag lukker alle restauranter.

  • Lærke Visby har haft svært ved at sige farvel til sit skisportsked Grossarl i den østrigske delstat Salzburg, hvor hun havde været skiinstruktør de seneste måneder. (Foto: © (privatfoto))
  • Det er især sammenholdet med vennerne, hun kommer til at savne. (Foto: © (privatfoto))
1 / 2

Derfor er Lærke Visby også glad for, at hun sad i bussen i dag.

- Taget i betragtning af hvad der sker i verden og i resten af Europa, kan jeg godt forstå, at vi skal hjem. Jeg vil langt hellere sidde hjemme ved min familie, end jeg vil sidde i Østrig, hvor alting er lukket, og hvor jeg ikke kan arbejde eller tjene penge, siger hun.

Hun er desuden glad for, at hun ikke har været skiinstruktør i Tyrol, hvor alle nu skal hjem i 14 dages isolation.

- Jeg var heldigvis i Salzburg, som forblev et orange område. Derfor skal jeg ikke i 14 dages isolation, men jeg er blevet rådet til at blive hjemme i 14 dage, hvilket jeg også gør, da jeg tænker, at det er bedst for alle, fortæller Lærke Visby.

Fire beslutninger på 24 timer

Det var først torsdag, at situations alvor gik op for skiinstruktørerne.

- Da man i Danmark begyndte at meddele om flere smittede fra Ischgl og fra Tyrol, og områderne blev røde, fik jeg mange beskeder hjemmefra om, at jeg skulle komme hjem. Folk, jeg ikke havde hørt fra længe, skrev også til mig på Instagram, siger Lærke Visby.

- På det tidspunkt levede folk deres normale liv i Salzburg, og der blev næsten ikke talt om coronavirus - indtil i torsdags, hvor de besluttede at lukke det hele ned, fortæller Lærke Visby.

Derfra gik det stærkt med at få parkeret skiene og pakket taskerne.

- Jeg tror, at jeg har taget fire beslutninger på 24 timer, om hvorvidt jeg skulle blive eller tage hjem. Jeg sov ikke i tre dage, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg ville komme hjem eller om jeg ville komme hjem eller være fanget hernede, siger Lærke Visby, der havde svært ved at sige farvel til det sted, som havde været hendes hjem de seneste fire måneder.

Stoppede med at give hånd til gæster

Selv om det kom som en stor overraskelse for Lærke Visby, at hun er nødsaget til at tage hjem fra Østrig, var hun begyndt at indføre forholdsregler, allerede da hun arbejdede på pistene.

- Jeg har haft meget at gøre med børn og turister. Jeg stoppede med at give hånd til gæsterne og gå ned i børnehøjde til børn. Jeg købte også den sidste håndsprit, de havde på apoteket, fortæller hun.

Har du selv været bange for at være smittet?

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har jeg været. Jeg er dog sund og rask. Hvis jeg blev ramt, ville jeg ikke være bange for mit eget helbred, men jeg er bange for at komme til at smitte andre, siger Lærke Visby.

Alligevel er den 20-årige skiinstruktør ikke bange for at dele bus med de andre hjemvendte danskere fra Salzburg.

- Snowminds har tænkt sig godt om. De har lavet én bus fra Tyrol og to busser fra Salzburg, så vi ikke kommer i direkte kontakt med dem fra Tyrol, siger Lærke Visby og tilføjer

- Det er lidt mærkeligt at sidde sammen med folk, som har været på destinationer, hvor der måske har været coronavirus. Men man kan jo ikke undgå at sidde ved siden af folk.

Hvordan har du det med at komme hjem til Danmark?

- Det har jeg det rigtigt skidt med. Det hele er lidt som en dårlig zombiefilm. Man kommer hjem, og så er der ingen mennesker nogen steder udenfor. Men det er jo for det bedste. Jeg kan godt forstå, at man lukker et land ned for at undgå smitte, siger Lærke Visby.