Skilsmissebørn får kortere uddannelser

Hvis mor og far er skilt, er der dobbelt så stor risiko for, at barnet ikke får en uddannelse.

Forskere mener, at det har konsekvenser, at der er færre hænder til lektielæsning i skilsmissehjem (arkivfoto).

For de cirka 27.000 børn, der blev skilsmissebørn sidste år, er risikoen for ikke at få en anden uddannelse end 9. eller 10. klasse blevet fordoblet.

Mor og fars skilsmisse påvirker nemlig risikoen for, at barnet ikke får en uddannelse, skriver Jyllands-Posten.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som har taget udgangspunkt i de 52.366 børn, der blev født i 1980.

Dobbelt så mange bliver ufaglærte

Knap 12 procent af dem, hvis forældre stadig boede sammen, da de fyldte 18 år, har 9. eller 10. klasse som den højeste afsluttede uddannelse.

For dem, hvis forældre var flyttet fra hinanden, er 23 procent, altså næsten dobbelt så mange, endt som ufaglærte.

- Der er tydeligvis en sammenhæng mellem skilsmisser, og hvordan børn klarer sig, og det er formentligt ikke ligegyldigt, hvornår i barndommen forældrene går fra hinanden. Det skal vi undersøge nærmere, siger seniorforsker Jens Bonke, Rockwool Fonden til avisen.

Færre hænder

Årsagen til forskellen på børnenes uddannelse skal blandt andet findes i, at skilsmisseforældre har mindre tid til at hjælpe deres børn med lektier og andet skolearbejde, vurderer seniorforsker Mai Heide Ottosen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

- Et brud i familien trækker ressourcer ud. Der er kun to hænder og ikke fire til at hjælpe med lektierne. Andre vil sige, at skilsmissen rammer børnene følelsesmæssigt, så de ikke kan koncentrere sig om skolearbejdet. Jeg tror mest på, at manglende ressourcer er årsagen, siger hun.

/ritzau/

Facebook
Twitter