"Skilsmisseforældre skal ikke tvinges til rådgivning"

Rådgivning af forældre i skilsmisse er godt, men det nytter ikke at tvinge folk til det, mener organisationer.

Socialdemokratiet foreslår, at alle forældre senest tre måneder efter en skilsmisse skal tvinges til at deltage i mindst én times rådgivning med en psykolog eller socialrådgiver hos det offentlige. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Én times gratis rådgivning til forældre, der er ved at blive skilt. Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet.

Partiet foreslår, at alle forældre senest tre måneder efter en skilsmisse skal tvinges til at deltage i mindst én times rådgivning med en psykolog eller socialrådgiver hos det offentlige.

Forslaget kommer midt i de igangværende forhandlinger om en ny skilsmisselov, og Dansk Folkeparti bakker op.

Hos Mødrehjælpen mener man også, at rådgivning efter en skilsmisse er en god idé, men ingen skal tvinges til samtale, lyder det fra vicedirektør Trine Schaldemose.

Konflikter vil eskalere

- Vi tror ikke på, at tvang nytter noget. Vi opfordrer til, at rådgivning er et tilbud for alle, men folk skal ikke tvinges til at tage imod det, siger hun.

- Hvis man vægrer sig ved at modtage rådgivning, så kan konflikter eskalere – og det kan bruges negativt i familier, hvor der er vold eller misbrug mod den ene af parterne. For børnene lever i de konflikter. Og selv om forældrene er flyttet fra hinanden, så lever børnene stadig med begge forældre og i begge hjem.

Og hos Børns Vilkår er man enig:

- For de fleste er en skilsmisse en krise, og mange kan have gavn af rådgivning for at holde fokus på børnene. Mange point for at forsøge at holde hånden under børnene i en skilsmisse. Det er der i høj grad brug for. Men man kan ikke tvinge skilsmisseforældre til at modtage rådgivning, hvis de ikke har lyst til det, siger Ingrid Hartelius Dall, der er juridisk seniorrådgiver.

Duer ikke med et standardtilbud

Begge organisationer bakker dog op om, at gratis rådgivning til alle skilsmisseforældre er en god idé.

- Vores kerneopgave er at rådgive forældre til deres børns bedste. Og vores erfaring er, at vi når rigtig langt i konfliktsituationer, når vi hjælper forældre til at se situationen fra børnenes perspektiv og den anden forælders perspektiv, siger Trine Schaldemose om den rådgivning, Mødrehjælpen selv tilbyder.

Hvordan Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti helt konkret ser en tvungen rådgivning for sig, forlyder der intet om. Men fordi, der er lagt op til, at rådgivningen skal vare i en enkelt time, frygter Børns Vilkår, at tilbuddet vil blive et standardtilbud.

- Der skal være et målrettet tilbud, der møder den enkelte families individuelle behov. I nogle familier opstår uenighederne i forhold til, hvor børnene skal bo, eller hvor meget samvær der skal være. I andre familier opstår der konflikter mellem parterne om bruddet, det kan for eksempel være jalousi, der fylder.

- Begge dele kræver rådgivningshjælp for, at børnene kommer helskindet igennem skilsmissen, siger Ingrid Hartelius Dall.

Forhandlingerne om en ny skilsmisselov fortsætter i Socialministeriet i eftermiddag. Der er ikke nogen deadline for, hvornår partierne skal blive enige om en ny skilsmisselov.

Facebook
Twitter