Skilsmisser går ud over flere børns skolegang

Flere elever end tidligere har problemer i skolen, når mor og far går fra hinanden. Det oplever flere af landets skoler.

Halvdelen af de cirka 150 skoleledere, som DR Nyheder har været i kontakt med, oplever, at flere elever end tidligere har problemer i skolen, fordi forældrene er gået fra hinanden. (© Colourbox)

Næsten hvert tredje barn oplever, at mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år.

Det mærker man tydeligt på flere skoler, hvor skilsmisserne går udover børnenes trivsel og indlæring.

DR Nyheder har været i kontakt med skoleledere på næsten 150 af landets folkeskoler. Omkring halvdelen af dem oplever, at flere elever end tidligere har problemer i skolen, fordi forældrene er gået fra hinanden.

Manglende koncentration

Charlotte Brandt, der er skoleleder på Søagerskolen i Egedal Kommune, er ikke i tvivl, om at skilsmisserne præger børnenes skolegang.

- Der er nogle børn, der har det rigtig hårdt i skilsmisser. Vi ser en mistrivsel, og det kan jo for eksempel være manglende koncentration eller at barnet trækker sig socialt, forklarer hun.

Netop koncentrationsbesvær og social mistrivsel er de problemer, som langt de fleste af de skoleledere, som DR Nyheder har været i kontakt med, peger på.

Dobbelt så høj risiko for problemer

Det er vigtigt at tage skilsmisserne alvorligt, lyder det fra Nordens førende ekspert i skilsmisser og konsekvenser for børnene, professor Frode Thuen.

- Der er alt for mange, som tænker, at skilsmisser er så almindelige, og derfor går det godt. Det gør det i de fleste tilfælde, men i en god del tilfælde går det ikke så godt, siger han, og uddyber:

- Vores forskning viser, at der er omkring dobbelt så høj risiko for, at børnene oplever forskellige typer problemer, hvad end vi snakker om skolepræstationer eller alkohol- og narkotikaproblemer, men også i forhold til psykiske problemer som manglende livslyst og selvmordstanker.

Konflikter giver problemer

Det er særligt konfliktramte skilsmisser, der giver problemer for børnene.

Mens nogle af de skilsmissebørn, der kommer i klemme i forældrenes krig, bliver udfarende og ulydige, reagerer andre ved at blive triste og indelukkede, forklarer den norske professor.

Og skilsmisser med højt konfliktniveau mellem forældrene kan sætte sine spor langt ind i barnets senere liv.

- Vi ser, at konsekvensen af skilsmisser og konflikter ofte strækker sig ind i voksenlivet. Sådan at børn, der er vokset op med skilte forældre, lader sig selv skille oftere, de udvikler flere alkoholproblemer og får flere depressioner, siger Frode Thuen.

Se mere om skilsmissers konsekvenser for børnenes skolegang i TV Avisen klokken 21.30

Facebook
Twitter