Skilt med et klik: Ny skilsmisselov bekymrer familieadvokater

Ny skilsmisselov kan fremskynde skilsmisse med bare få klik med en mus. Bekymrende, mener advokater.

Det er blevet lettere at blive skilt i Danmark. Lidt for let frygter familieadvokater. (© colourbox)

Et par klik med musen, og så er I skilt.

Den 1. juli træder en ny skilsmisselov i kraft, som gør det muligt for ægtepar i krise at springe den ellers nuværende seks måneders separation over og blive skilt på stedet - bare de har NemID ved hånden.

Det vækker bekymring i Danske Familieadvokater, som maner til eftertænksomhed, når det kommer til skilsmisser.

- Der er jo en del af dem, der bliver separeret, som aldrig bliver skilt, cirka hver femte par. Det tager vi som et udtryk for, at der er rigtigt mange, som har brug for en reflektion og en omtanke på, hvordan de kommer videre med deres liv, siger formand Helle Larsen og fortsætter:

- Og selvom der stadig er mulighed for, at man kan have de seks måneder som tilvalg, så er der også mulighed for, at man kan blive skilt umiddelbart.

Skilt efter skænderi

Helle Larsen frygter, digitaliseringen kan medvirke til, at par kommer til at tage uovervejede drastiske beslutninger om deres ægteskab.

- Man kan faktisk i raseri efter et skænderi fredag aften, hvis begge er enige og har deres NemID i hånden, bare klikke det hele igennem og være skilt mandag morgen, siger hun.

Derfor opfordrer hun til, at ægtepar, som står overfor en eventuel separation, tænker tingene godt igennem, inden de sætter deres underskrift på skilsmissepapirerne, hvad enten de er digitale eller fysiske.

- Vi synes, at man skal overveje sin økonomiske situation, sin personlige situation og børnenes situation, siger hun og fortsætter:

- Og det betyder, at man i hvert fald ikke i raseri en aften skal skrive under på sådan en anmodning med sit NemID, men at man måske lige skal tøve en kende og sove på det og overveje om man har det tilstrækkelige grundlag til at skrive under.

Hun håber, at par, der er den mindste smule i tvivl om skilsmissen, fortsat vil benytte de seks måneders separation som tænkepause.

/ritzau/