Skjul dine it-oplysninger for politiet

Fagbladet Prosa giver sine abonnenter et program, der kan skjule oplysninger om hvilke sider de bruger på internettet, og hvem man kommunikerer med. De kalder registreringen en krænkelse af privatlivets fred.

En CD kan forhindre politiet i at se, hvilke internetsider du går ind på. (Foto: stock.xchng © stock.xchng)

Sæt en cd-rom i computeren og beskyt dig mod uønsket overvågning når du sender elektronisk post og surfer på internettet.

I denne måned sender fagbladet Prosa et computerprogram ud til sine medlemmer, som dermed kan undgå at blive overvåget, når de er på internettet.

Den såkaldte logging, hvor internetudbyderen fra september skal registrere din færden i det digitale univers, er en del af regeringens terrorpakke. Selskaberne skal gemme oplysningerne i et år og stille dem ubegrænset til rådighed for politiet i forbindelse med terrorefterforskning.

Undgå registrering

Men med programmet fra Prosa og IT-Politisk Forening kan du bevæge dig rundt på internettet uden, at blive registreret.

- På cd'en ligger nogle programmer som man kan anvende. Og så kan politiet ikke se, at en bruger tilgår en bestemt hjemmeside. De kan heller ikke se at en bruger kommunikerer med en anden bruger, forklarer Jesper Gødvad, formand for Prosas redaktionsudvalg.

Hos Prosa mener man, at overvågningen krænker danskernes private kommunikation.

Terrorpakken krænker privatlivets fred

- Det er problematisk fordi de fleste mennesker har en opfattelse af, at de kommunikerer privat når de foretager et telefonopkald eller sender en mail. Og det hører til under privatlivets fred, mener Jesper Gødvad.

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste mener, at programmet er med til at rejse en vigtig diskussion.

- Det er tid til at vi stopper op og trækker vejret og finder ud af, hvor langt vi vil gå. Der er sket et skred i den seneste terrorpakke, hvor man for eksempel i nogle situationer opgiver domstolskontrollen. Det skal man passe på med, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Prosa.

ExternalContent

Facebook
Twitter