Skød til måls efter Anders Fogh og Naser Khader: Nu kommer dømt terrorist tilbage til Danmark

De tyrkiske myndigheder har sendt terrordømte Ahmad el-Haj tilbage til Danmark.

I et fly på vej til Danmark sidder en af de første danske statsborgere, der rejste til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat.

Ahmad el-Haj, der er dømt for terror i Tyrkiet, er nemlig blevet sendt ud af landet og hjem til Danmark, hvor han har statsborgerskab.

Det bekræfter kilder over for DR Nyheder.

El-Haj var én af fire i en gruppe af Syrien-jihadister, som var en del af den islamistiske gruppe ’Kaldet til Islam’, der som de første danskere rejste til Syrien i 2013. De øvrige tre er døde.

Inden afrejsen havde han ifølge DR Nyheders oplysninger haft en kriminel løbebane.

Samme år, han rejste til Syrien, fik den danske offentlighed for alvor kendskab til Ahmad el-Haj, da han var med i en propaganda-video. Her skød han og tre andre danske syrienkrigere til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og Anders Fogh Rasmussen. I videoen blev seks danskere udpeget og betegnet som 'fjender af islam'.

Det kostede ham en sigtelse for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terrorisme og straffelovens paragraf 136 om tilskyndelse til forbrydelse gennem en propaganda-video. I Københavns Byret blev han i april 2014 varetægtsfængslet in absentia.

Ahmad el-Haj ses her den dag i december 2017, han blev anholdt i Tyrkiet. Han er såret efter et bombeangreb. På billedet holder han det ene af sine børn. Barnet er født i Syrien. (Foto: Privat)

Udlevering har været længe undervejs

I 2017 dukkede Ahmad el-Haj op i Tyrkiet med sin kone, og siden december 2017 har han ventet på at blive udleveret til Danmark.

I juli talte P1 Orientering den mistænkte terrorist, som på daværende tidspunkt befandt sig på et udrejsecenter i Tyrkiet. Han var hårdt såret, fordi han blev ramt under et bombeangreb i Syrien.

- Jeg sidder i en kørestol og kan ikke gå. Man kan se knogler ud af min højre fod, og jeg ligger med sår og smerter 24 timer i døgnet, sagde han.

- Jeg føler, at de siger, at jeg bare kan dø her, fordi jeg er en trussel, hvis jeg kommer hjem. Men jeg fortryder, jeg tog derned, lød det.

Ahmad el-Haj har udelukkende dansk statsborgerskab, hvorfor Danmark ikke vil kunne fratage ham dette.

Tyrkiet begynder at sende syrienkrigere hjem

Ahmad el-Hajs hjemsendelse kommer, efter at Tyrkiet tidligere i dag meddelte, at de vil sende et dansk medlem af terrogruppen Islamisk Stat til Danmark.

- Hjemsendelserne finder sted i denne uge. Når de er overstået, er det muligt, at der kommer en ny udtalelse, oplyser det tyrkiske indenrigsministerium til DR.

Ud over den danske syrienkriger vil Tyrkiet også sende en tysker mistænkt for terror til Tyskland i dag, mens syv andre tyskere hjemsendes torsdag.

Ifølge den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, sidder der - inden de første sendes ud af landet - 1.149 tilhængere af terrorbevægelsen Islamisk Stat i de tyrkiske fængsler.

Af disse er 737 udenlandske statsborgere. Ifølge den tyrkiske indenrigsminister er antallet af udenlandske syrienkrigere endnu højere - nemlig omkring 1.200.

Artiklen er opdateret klokken 22 med video.

Facebook
Twitter