Skole er lukket efter mistanke om Omikron: 'Det er utrolig mange mennesker, det går ud over, hvis det kun er en mistanke’

Statens Serum Institut ved endnu ikke, om den pågældende lærer er smittet med varianten.

Efter formodet smitte med Omikron er en hel skole lukket ned. (© (C) DR/Katrine Holst)

Torsdag aften tikker en besked ind på Aula hos forældrene til børnene på Aalestrup Skole i Vesthimmerlands Kommune.

En lærer på skolen er formodet smittet med den nye coronavariant Omikron, og derfor lukker skolen ned i tre dage ud fra et forsigtighedsprincip, står der i beskeden.

Derudover har retningslinjerne for Omikron dog også gjort, at man simpelthen står stort set uden medarbejdere på skolen, fortæller Jesper Poulsen, der er skoleleder på Aalestrup Skole.

- Den lærer, der er smittet, har været i nærkontakt med fem øvrige lærere, og de lærere har været i kontakt med andre lærere. Det betyder, at der er et stort potentiale for, at en stor andel kan være smittet, siger han.

Ved de "almindelige" coronavarianter, er det kun nære kontakter i første led, der skal gå i selvisolation.

Men ved den nye Omikron-variant er der skærpede retningslinjer.

De betyder, at ikke bare alle nære kontakter til en smittet med Omikron skal gå i selvisolation, men også nære kontakter til de personer, der er nære kontakter til den Omikron-smittede.

På dag et, fire og seks skal man tage en PCR-test. Selvisolation kan ophæves, hvis man får et negativt svar på den sidste test.

Statens Serum Institut oplyste til DR Nyheder i morges, at man endnu ikke har svar på den prøve, der skal afgøre, om læreren er smittet med Omikron.

Når en coronatest registreres som positiv, så underlægges den efterfølgende en såkaldt PCR-variant-test.

Den undersøger blandt andet mutationer på spike-proteinet, der kunne indikere, at der er tale om en Omikron-variant. Viser testen mistanke om det, vil den smittede blive kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, som det er sket med læreren fra Aalestrup Skole.

Far blev nær kontakt under møde på skolen

Tobias Høj er far til en datter, der går på Aalestup Skole. Da han i aftes læste beskeden på Aula, var han allerede i kontakt med smitteopsporingen.

Tidligere på ugen var han nemlig til et møde på skolen med læreren, der er formodet smittet med omikron. Og det betyder selvisolation til hele familien. - Det er efterhånden ved at være hverdag det her med at være nære kontakter. Jeg synes ikke, vi er forskrækkede over det, men det er bare ved at være irriterende at skulle have det med i sin hverdag hele tiden, siger Tobias Høj.

Da Tobias Høj sammen konen har været nærkontakt i første led, skal de personer, de har været i kontakt med i løbet af ugen, også isolere sig og testes.

- Vi har været i gang med at kontakte vores nære kontakter, så en del af min kones kollegaer skal også gå i selvisolation, siger han.

Ifølge Tobias Høj er det meget at sætte igang, når der kun er tale om et formodet smittetilfælde med Omikron-varianten.

- Jeg tænker, at det er utrolig mange mennesker, det går ud over, så det er jo et kæmpe arbejde. Hvis det kun er en mistanke, er det jo endnu mere ærgerlig, at så mange mennesker ikke kan få lov til at gå på arbejde, påpeger han.

Borgmester har bedt om forstærkning fra regionen

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune Per Bach Larsen opfordrer alle forældre og elever til at lade sig teste, derfor er de lige nu i gang med at sikre testkapaciteten.

- Vi har været i dialog med Region Nordjylland i forhold til at få testkapacitet til Aalestrup i morgen, så vi kan få elever og børn testet, siger han.

Ifølge Per Bach Larsen kan de ikke på nuværende tidspunkt sige, om skolenedlukningen kommer til at fortsætte efter tirsdag i næste uge, eller om de vil tage yderligere restriktioner i brug.

- Når vi kommer hen til mandag, hvor vi skal teste anden gang, så har vi det fulde billede, men jeg håber da ikke, at vi skal til at holde skolerne lukket i længere tid, siger Per Bach Larsen.

I Vesthimmerland er der også et højt smittetryk andre steder i kommunen, og derfor er det svært at sige helt præcist, hvad der kommer til at ske, siger borgmesteren.

FacebookTwitter