Skole har fået egen genbrugsstation: Elever kan gratis tage vennernes tøj med hjem

Initiativtager bag ny genbrugsordning håber, at elever over hele landet i fremtiden kan gå på genbrugsrov i frikvarteret.

Da det ringede ud fra time, var der flere af Spangsbjergskolens elever, der skyndte sig hen til skolens nye genbrugsstation for at se, om der var kommet nyt tøj, men Maja Urbaniak nåede at få fingrene i to stykker nyt tøj. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)

Shoppetrangen kan på en bæredygtig måde blive stillet, så snart klokken ringer ud fra time.

Sådan er det I hvert fald på Spangsbjergskolen i Esbjerg. Her er 6. klasse-eleven Maja Urbaniak i det nye skoleår mødt ind til en genbrugsordning, hvor hun i frikvartererne kan gå på jagt efter nogle brugte jeans. Og det par jeans vil ikke koste hende en krone.

- Det er en virkelig god idé, at vi kan genbruge det fine tøj, siger Maja Urbaniak, der har fundet en lyserød denimjakke på genbrugsstativet.

Ordningen gør det muligt for skolens elever at donere deres aflagte tøj, og samtidig kvit og frit tage nyt tøj med hjem i skoletasken.

  • For Luna Fjord Jensen, der går i 6. klasse, tiltaler muligheden for at få gratis tøj med hjem hende meget. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)
  • Ifølge initiativtageren Michael Tangaa har eleverne efter skolestart taget 40 procent af genbrugstøjet med hjem i skoletasken. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)
1 / 2

Genbrug er blevet prestigefyldt

At genbrugsordningen er flyttet ind på Spangsbjergskolen i Esbjerg giver rigtig god mening, siger Dorte Wimmer, der er er direktør for Retail Institute Scandinavia og ekspert i forbrugeradfærd.

Hun peger på, at unges forhold til genbrugstøj har ændret sig meget de sidste par år.

- Der er prestige i genbrugstøj. For det første vil man finde det unikke, som ingen andre har. For det andet kan man spare penge, især hvis det koster gratis. Og for det tredje er det bæredygtigt – de unge er især bevidste om at undgå overforbrug.

Det er netop muligheden for at finde gratis tøj, der i elevernes øjne gør ordningen attraktiv. Og for Maja Urbaniak spiller det ingen rolle, at en af hendes skolekammerater tidligere har brugt den lyserøde denimjakke.

- Det kan godt være at folk spørger, hvor jakken er fra, fordi de kan genkende den, men det er lige meget, hvis jeg kan lide den, siger Maja Urbaniak.

Tøjbytte på landsplan

Initiativtageren bag projektet er Michael Tangaa. Han er forælder på Spangsbjergskolen og en del af skolebestyrelsen.

Det, der for ham startede som en genbrugsordning på sin søns folkeskole i Esbjerg, har udviklet sig til en virksomhed. Virksomheden har Michael Tangaa valgt at kalde Zurück, hvilket betyder ’tilbage’ på tysk.

  • Ideen til Zurück startede igennem Michal Tangaas arbejde i skolebestyrelse, hvor man ville finde en måde at hjælpe værdigt trængende familier på skolen. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)
  • Spangsbjergskolen i Esbjerg er den første skole, hvor Michael Tangaa hænger genbrugstøj op til eleverne. Håbet er, at det skal bredes ud til flere skoler. (Foto: © Bo Bechsgaard, DR)
1 / 2

Og han håber nu på, at Zurück i fremtiden vil finde vej til mange flere skoler rundt i landet.

- Jeg prøver at komme i dialog med samtlige folkeskoler i løbet af det her skoleår. Så jeg forestiller mig, at vi er i hele landet til næste sommer, siger Michael Tangaa.

Lykkes det at få Zurück ud i hele Danmark, er det planen, at tøjet skal cirkulere mellem skolerne, så der kommer nyt tøj at vælge imellem.

- Det kunne være spændende, hvis vi kunne cirkulere tøj fra Randers til Sønderborg eller fra Esbjerg til København. Jeg håber, at alt tøj i hele Danmark bliver blandet sammen og derefter bliver spredt ud på skolerne, siger Michael Tangaa.

Vil en skole være med på genbrugsordningen, køber man sig ind på en aftale til Zurück-konceptet. Det koster 20.000 kroner i startgebyr, og i de første par år koster det 6.000 kroner om året.