Skolebørn laver perverse dødslister på sidste skoledag

Afgangselever laver lange dødslister til sidste skoledag over navngivne yngre elever på facebook, og tildeler dem perverse øgenavne som "Homodrengen", "Pædofili-pigen" og "Sport i 2'eren".

(© DR)

Rundt omkring i landet udformer afgangseleverne såkaldte "dødslister" på sidste skoledag.

Dødslisterne er en slags oversigt over de yngre skolebørn, der skal have ekstra behandling på sidste skoledag - oftest i form af buksevand og mobning.

DR Nyheder har kendskab til flere skoler, hvor dødslister er en fast del af sidste skoledag og hvor yngre elever frygter at komme i skole på sidste skoledag.

Kalder hinanden "Pædofili-pigen" og "Homodrengen"

En af de steder er Sæby Skole i Nordjylland. Her er skolens dødsliste blevet lagt ud på facebook, hvor man kan læse de udvalgte elevers klassetrin, fulde navn og en række øgenavne.

Navnene er ofte direkte perverse som "Pædofili-pigen", "Homodrengen" og "Marks Hul-ven".

Også på naboskolen Sæbygård Skole har afgangseleverne lavet en dødsliste over navngivne yngre elever under øgenavne som "Sport i 2'eren", "En finger i kussen, så kører bussen" og "Farsgris, i morgen skal du slagtes".

Elev: Slet ikke i orden

DR Nyheder har talt med en af de elever, der selv står på en af dødslisterne, og derfor gerne vil være anonym:

- Der er nogen, der slet ikke kan styre det. Og når det er så ubehagelige øgenavne, så er det slet ikke i orden, siger eleven, hvis navn er kendt af redaktionen.

- Det er træls for dem, der får det på sig, og der er nogen, der ikke har det godt med det her.

Børns Vilkår: Ydmygende

Ifølge leder af Børns Vilkår, Bente Boserup, er dødslisterne meget mere end bare uskyldige drengestreger.

- De såkaldte dødslister er flyttet ud af skolegården og ind på internettet, hvor børnene er. Og hvis listen ikke ligger i et lukket forum, kan hele verden i princippet se den.

Og selv om nogle børn forsøger at grine ad listerne, så skader de ofte mere end der er synligt udadtil.

- Når man griner af at stå på en dødsliste, er det fordi man forsøger at beholde den sidste rest af sin værdighed. Men når man står alene under bruseren derhjemme og vasker barberskum af bagefter, er det ikke sikkert, man griner så meget.

- For nogle børn kan det være så ydmygende, at de slet ikke har lyst til at gå i skole om mandagen - for hvor mange er det, der er skrevet om dem? Og hvem er de?

Skoleleder vil reagere

Skoleleder for Sæby Skole, Mie Trolle, kalder dødslisterne og sprogbruget på dem for "fuldstændig uacceptabelt".

- Jeg vil selvfølgelig gå ind og tage hånd om det her nu. Det er klart, siger hun.

Facebook
Twitter