Skolebørns pjækkeri sætter nye rekorder

Både piger og drenge pjækker oftere fra skole, viser undersøgelse. Københavns kommune indfører nu nye retningslinjer for, hvordan lærere skal takle pjækkeri.

De 11-15-årige livsstil har ændret sig. (Foto: Janni Brixen © DR København)

Børn skulker oftere fra undervisningen end tidligere. 13 procent af alle børn mellem 11 og 15 år pjækkede fra skole i 2008. Det er det højeste antal i ti år, viser Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse af 11-15 åriges livsstil og sundhedsvaner.

I Københavns Kommune vil man nu hanke op i pjækkerne. Ifølge en helt ny vejledning til skolerne i Københavns Kommune skal lærerne tage fat på forældrene, hvis en elev bliver væk fra skole i fem sammenhængende dage.

- Fravær er ofte et af de første tegn på, at eleven ikke trives i skolen eller i familien. Derfor er det vigtigt at gribe ind så hurtigt som muligt. Jo tidligere der sættes ind med hjælp, jo større mulighed er der for at få barnet på rette spor, siger projektleder Signe Kofoed Janot fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

For lidt søvn

Seniorforsker Karin Helweg-Larsen fra Statens fra Institut for Folkesundhed mener, at pjækkeriet blandt andet skyldes, at børnene sover for lidt.

- De bliver forstyrret af mange sms'er, som tikker ind sent på aftenen og endda om natten. Samtidig viser TV rigtig mange fodboldkampe sent på aftenen, som især mange drenge holder sig vågne til. Når de vågner med ondt i hovedet næste morgen, fordi de ikke har sovet nok, så er det svært at gå i skole, siger Karin Helweg-Larsen.

Piger og drenge er lige gode om pjækkeriet. Men jo ældre børnene er, des mere pjækker de. Hver femte 15-årige har pjækket inden for de seneste 30 dage, viser Sundhedsstyrelsens undersøgelse.

Facebook
Twitter