Skoleelev: De unge er for sløve

Unge er alt for dårlige og sløve til at skrive ansøgninger, mener skoleelev. – Det er fordi, vi aldrig har fået det lært, sige en anden.

16-årige Casper Hansen gad godt have sig et fritidsarbejde. Han er ved at være færdig med et ophold på efterskole og klar til at stå bag kassen på McDonalds, inden han skal på handelsgymnasiet i Odense efter sommerferien.

Det er bare ikke så nemt, det med at få et arbejde. Indtil videre har Casper Hansen sendt seks ansøgninger af sted til virksomheder som McDonalds og Fakta uden held.

Casper Hansen mener selv, at han gør meget ud af sine ansøgninger, men han forstår alligevel godt den kritik, som direktør hos jobportalen ungarbejde.dk, Andreas Fabricius, retter mod de unge - nemlig at de er ualmindelige dårlige til at skrive ansøgninger, og derfor bliver fravalgt hos virksomhederne.

- Jeg er helt enig. Der er rigtig mange unge, der tror, at det er så let at få et arbejde, at man ikke behøver at gøre noget ud af det. Unge er meget sløsede i dag og skriver bare "jeg vil gerne have det her job, fordi det lyder spændende". De er sløve og useriøse omkring deres ting - det har jeg lagt mærke til, siger han til DR Nyheder.

Helt ok med høje krav

Selv bruger Casper Hansen mere end bare ti hurtige minutter på sin ansøgning. Han skriver om sine planer for fremtiden og forklarer, hvorfor han rigtig gerne vil arbejde for virksomheden, han søger job hos.

- Til McDonalds skrev jeg, at jeg godt kunne tænke mig at være sælger måske, og derfor gerne vil have noget kontakt med folk fra bag kassen. Det ved jeg, at jeg får brug for i fremtiden også, siger han.

Og Casper Hansen mener, at det er helt i orden, at virksomhederne stiller høje krav til de unge jobansøgere.

- Der bliver jo stillet krav om, at man skal være frisk og engageret omkring det, som jobbet går ud på, men det mener jeg også er nødvendigt. Man skal jo ikke søge et job, hvis man ikke er engageret i det til at starte med. Man skal også nyde, det man laver, ellers bliver det surt at gå på arbejde, siger han.

Vi har aldrig fået det lært

15-årige Casper Nielsen fra Bogense synes nu, at kravene fra virksomhederne og ungarbejde.dk er for høje. Han er netop blevet færdig med 9. klasse og vil også gerne finde et fritidsjob. Indtil videre er det blevet til seks jobansøgninger med lige så mange afslag til følge.

Men det er ikke de unges egen skyld, at de ikke er så gode til at skrive ansøgninger, mener Casper Nielsen.

- Der er jo ikke så mange af os, der ved, hvordan vi skal skrive en ansøgning, men det er, fordi vi aldrig har fået det lært eller er blevet sat ind i det. Det er der mange firmaer, der ikke tager højde for, siger han til DR Nyheder.

Skolen bør hjælpe

Selv bruger Casper Nielsen omkring 10 minutter på at skrive en ansøgning til et job som kassemedarbejder.

- Hej, jeg er en frisk ung fyr på 15 år, som hedder Casper Nielsen. Jeg fylder 16 til august og er frisk på at møde nye mennesker og at komme ud i et nyt miljø. Jeg er klar på hvad som helst. I min fritid går jeg til fodbold og har lige afsluttet 9. klasse, skriver han så.

Indtil videre har den formel dog ikke givet succes. Jobansøgninger er nu heller ikke det, som Casper Nielsen prioriterer allerhøjest.

- Det er ikke det, der betyder allermest, men man prøver jo alligevel at skrive en god en, så man kan få arbejdet. Men det ville være meget bedre, hvis skolen kunne hjælpe en med at lære det i slutningen af 9. klasse. Mange steder forlanger jo lidt mere end, hvad jeg skriver, så jeg bliver ikke taget ind. Men jeg ved jo ikke, hvad jeg skal skrive mere, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter