Skoleelever føler sig mobbet af lærere

Skolebørn bliver lige så ofte mobbet af deres lærer som af de andre elever. Det siger de i en stor undersøgelse, skriver Politiken.

Hån, ydmygelser og udstødelse. Det er hvad hver sjette skoleelev tilsyneladende oplever fra deres lærere. (Foto: © DR, DR)

Skolebørn bliver lige så ofte mobbet af deres lærer som af de andre elever. Det siger de i en stor undersøgelse, skriver Politiken.

Via det elektroniske trivselstermometer hos Dansk Center for Undervisningsmiljø svarede 56.028 elever fra 4. til 10. klasse sidste skoleår på, om de havde oplevet at blive mobbet af en lærer inden for de to sidste måneder. Det svarede 16 procent af børnene ja til.

Tidligere undersøgelser viser, at 18 procent af skolebørnene har været udsat for mobning af deres kammerater.

Fatalt når voksne mobber

- Det er slemt, når børn mobber børn, men det er fatalt, når det er de voksne, der mobber. Det er mere end mobning. Det er vold. Voksne har mange flere raffinerede måder at mobbe på end børnene, siger Ole Juhl, centerleder på Dansk Center for Undervisningsmiljø, som er et uafhængigt statsligt center.

Centeret går nu i gang med en stor undersøgelse af læreres mobning af elever, som vil kunne offentliggøres næste skoleår.

Opfatter irettesættelser som mobning

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, vil gerne bidrage til at afdække, hvad der kan gøres ved problemet:

- Der er bestemt brug for at diskutere det med hinanden. Lærerne skal ikke stå alene med de udfordringer, som de møder i hverdagen. Og lærerne har et særligt ansvar for, at ingen børn skal opleve det overgreb, som mobning er.

Men Anders Bondo Christensen mener samtidig, at tallene kan overdrive problemet, fordi børn bruger ordet mobning om ting, voksne ikke opfatter som mobning - for eksempel irettesættelser.