Skolegang for de yngste trumfer værtshuse: Sådan råder ny rapport politikerne til at genåbne

Et hold af eksperter løfter sløret for, hvordan de vil anbefale politikerne at genåbne Danmark.

Vi skal nok vænne os til, at første kvartal af 2021 bliver surt, lyder fra professor Jens Lundgren. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

I næste uge vil en ekspertgruppe mødes med Folketinget og partierne for at fremlægge, hvordan rækkefølgen bør se ud, når genåbningen af Danmark på et tidspunkt skal begynde.

Her har man ud fra kategorierne epidemikontrol, samfundsøkonomi, trivsel og borgernes frihed vurderet, hvilke dele af samfundet der vil være muligt at genåbne først.

Ekspertgruppen har dog tillagt epidemikontrollen høj værdi, da dette også kan ramme økonomien og borgernes trivsel.

Uddrag fra rapporten

De fire hensyn trækker sjældent entydigt i samme retning, når eksperterne har vurderet Danmarks genåbning. Derfor er der også en meget bred gruppe i kategorien 'mellem prioritet', men to steder er rapporten dog klar i sin vurdering.

Genåbningen af den fysiske undervisning for 0. til 4. klasse har høj prioritet, mens genåbningen af barer og værtshuse har laveste prioritet. Og de yngste elever er prioriteret højt med god grund, fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Det er både sundhedsmæssig og økonomisk højprioritet at få de mindste i skole igen, fordi det vil frigøre de arbejdende forældre, og børnene samtidig ikke er store smittespredere, siger Allan Randrup Thomsen, der selv er med i ekspertgruppen.

Han bakkes op af overlæge og professor i infektionsmedicin Jens Lundgren og matematisk epidemiolog Viggo Andreasen, der begge er med på holdet bag rapporten.

- De betyder relativt lidt for smitten, men rigtig meget for samfundsøkonomien, siger Viggo Andreasen.

Værtshuse og festivaler sidst i køen

Til gengæld konkluderer rapporten også, at vi godt kanse langt efter en stor fadøl eller en lyserød Cosmopolitan. Natklubber, barer, værtshuse og de store festivaller er nemlig de absolut sidste i køen til at kunne åbne op, hvis det står til ekspertgruppen.

- Der er jo alt for tæt og langvarig kontakt, folk er påvirket af alkohol, og økonomisk er det heller ikke den vigtigste branche at få i gang for samfundet, forklarer Allan Randrup.

Jens Lundgren - en af Danmarks førende virusforskere og en af eksperterne bag rapporten. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Han understreger også, at vi nok skal forberede os på, at når barer og værtshuse igen slår dørene op, så bliver det igen med beskeden om at gå hjem klokken 22. Det er også et natteliv med de restriktioner, som ekspertgruppen har forholdt sig til.

- De her steder kan få smitten til at eksplodere, og den store økonomiske gevinst for samfundet er der ikke, siger Jens Lundgren

Fra ekspertgruppens rapport.

Selvom langt størstedelen af de mulige lempelser befinder sig i gruppen med 'mellem prioritet', så vil Viggo Andreasen gerne komme med et bud på, hvem der står først i køen efter 0. til 4. klasserne.

- Det vil nok være større skolebørn, altså afgangsklasserne. Det er vigtigt, at de får afsluttet skolen ordentligt både for samfundsøkonomien og børnene selv, siger han.

Afgangsklasserne har nemlig ikke samme mulighed for 'at indhente tabt undervisning senere i skoleforløbet', som det står i rapporten.

- Det er naturligvis vigtigt, at afgangseleverne får en god eksamen, siger Allan Randrup.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortalte på gårsdagens pressemøde om forlængede restriktioner, at han allerede havde modtaget rapporten.

Men hvornår kan vi åbne?

Det var ikke ekspertgruppens opgave at vurdere, hvornår de enkelte restriktioner kan lempes. Det vil i sidste ende være en politisk diskussion og beslutning. En ting står dog fast:

Det bliver ikke den 7. februar, lyder det fra de tre eksperter.

- Det ville kræve et lægefagligt mirakel, lyder det fra Allan Randrup.

- Jeg mener ikke, at vi kan åbne, før det bliver forår, og vejret bliver bedre. Jeg synes, at marts virker som et realistisk bud.

Hvis man spørger Jens Lundgren, så skal vi endnu længere frem, inden vi vil begynde at se hans og ekspertsgruppens anbefalinger folde sig ud.

- Vi skal nok vænne os til, at første kvartal af 2021 bliver surt. Foråret hjælper os, men vi skal nok hen i april.

Viggo Andreasen går også med april måned, fordi en blanding af vejr og vaccine nok vil have hjulpet os fint på vej. Forudsat at smitten med den britiske virusmutation holdes nogenlunde i skak, siger han.

FacebookTwitter