Skolekonflikt uge 4: Kommunerne har sparet over 1 milliard

Over en milliard kroner har kommunerne samlet sparet på lærerlønninger. Flere kommuner ved dog endnu ikke, hvordan pengene skal bruges.

Viborg Kommune har i lockoutperioden sparet 16 mio. kr. på lærerlønninger. Borgmesteren, Søren Pape, ved endnu ikke, hvad pengene skal bruges på. Borgmesteren holdte i går tale for demonstrerende lærere i Viborg. (Foto: Preben Madsen © Scanpix)

For hver dag lærerne ikke går på arbejde, sparer landets kommuner 71 millioner kroner.

Det betyder, at kommunerne, efter 16 dages lockout, har optjent omkring 1,1 milliard kroner på ikke at udbetale løn til lærerne.

Det viser DRs beregninger på baggrund af oplysninger fra Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening, KL.

Beløbet er vel at mærke før skat, og både stat og kommuner mister skatteindbetalingen fra de lærere, der normalt lægger penge i skattekassen.

Har ikke set noget lignende

Kurt Houlberg, programchef i kommunalforskningsinstituttet Kora, har ikke set en lignende konflikt, hvor kommunerne er indblandet.

- Ikke i sådan en langvarig periode, og heller ikke hvor kommunerne har sparet penge i den størrelsesorden, siger han til dr.dk.

Ifølge Kurt Houlberg, kan kommunerne bruge pengene på, hvad de vil, men han regner med, at de fleste vil blive brugt på skoleområdet.

- Mine forventninger er, at langt de fleste penge vil blive på skoleområdet, udover til erstatningstimer, til efteruddannelse af lærere, nye computere og lejrskoler mv., siger han.

Holbæk kommune: Pengene skal bruges på skole

I Holbæk Kommune sparer de 950.000 kroner i lærerlønninger pr. dag, det vil sige, at de indtil videre har sparet omkring 15 millioner kroner i lønudgifter. Pengene skal bruges på skoleområdet, fortæller René Junker, som er direktør for børn, unge og familier.

- Det er ikke fast besluttet endnu. Men vores politikere har givet håndslag på, at alle de overskydende penge skal bruges på skoleområdet til at give skolen et kvalitetsløft, siger han til dr.dk.

Den endelige beslutning bliver nemlig først taget, når lockouten slutter, og det bliver gjort op, hvor mange kompenserende timer eleverne skal have.

Efteruddannelse og smartboards

Holbæk Kommune vil skabe bedre undervisning ved at fremme trivsel og inklusion, skabe højere faglighed og nye læringsrum.

- Blandt andet vil pengene blive brugt til ekstra uddannelse af lærere, så de kan få kompetencer til at håndtere udsatte børn, siger René Junker, og forsætter:

- Og derudover nye læringsrum i form af nye bygninger og digitale læringstavler som smartboards.

Det er uvist, hvad pengene skal bruges på

Dr.dk har talt med flere andre kommuner, som ikke har taget stilling til, hvad pengene skal bruges på. En af dem er Viborg kommune, som sparer en million kroner om dagen.

- Det kunne vi ikke drømme om at overveje, før vi ved, hvor meget ekstra undervisning eleverne skal have og hvor mange penge, der vil være tilbage. Men skoleområdet er da en overvejelse værd, siger Viborgs borgmester, Søren Pape Poulsen.

Heller ikke i Herning har byrådet planer for, hvad pengene skal bruges på.

- Det tager vores byråd først stilling til, når Undervisningsministeriet har meldt ud, hvor mange timer eleverne skal have i kompensation, siger Henrik Beyer, som er direktør for børn og unge i Herning Kommune, hvor de sparer 1,2 millioner om dagen.

Lærerne har mistet 12.800-16.000 kroner

Mens kommunerne sparer lønkroner, vokser lærernes gæld. De får ikke løn under lockouten, men kan låne 825 kroner om dagen af Danmarks Lærerforening som kompensation for ikke at få løn under lockouten. Penge, der skal betales tilbage, når konflikten er slut.

Afhængig af lærernes løn mister de efter skat mellem 800 og 1000 kroner for hver dag, de er lockoutet. Det viser tal fra Danmarks Lærerforening.

Dermed har hver lærer efter 16 dages lockout mistet mellem 12.800 og 16.000 kroner efter skat.

Facebook
Twitter