Skolelærer: Politifolk får mere respekt end os

Manglende respekt for skolelærerne har resulteret i, at det første der falder danskerne ind er ?Er du skolelærer, fy? fortæller Paul Francis, som selv er læreruddannet fra seminaret tilbage i 1992.

Det er blevet sværere at være skolelærer. (Foto: © Bjarke Ørsted, Scanpix)

- Er du skolelærer? Fy.

Sådan reagerer mange danskere, når Paul Francis, der har været folkeskolelærer i 16 år, fortæller om sit erhverv.

Det skyldes manglende respekt for skolelærerne i det danske samfund.

Usikre forældre

- Forældrene bakker ikke længere op om det arbejde, lærerne udfører, siger Paul Francis, der arbejder på en skole i Hillerød.

Forældrene vælger sammen med politikerne og eleverne at så tvivl, om skolelærerne i realiteten er kompetente nok til at undervise. Forældrene bliver usikre på, om deres børn lærer noget i skolen, mener Paul Francis.

Nye krav hele tiden

Læreruddannelsen har ifølge Paul Francis fået en langt ringere status i samfundet, end politiuddannelsen har. Grunden er, at "strisserne bliver bakket op af politikerne og befolkningen", siger han.

- Hvis en politibetjent skyder en person ned med 20 skud, bliver han stadig bakket op af politikerne, siger han.

I modsætning til det "vælger politikerne bevidst at kritisere folkeskolelærerne og hele tiden stille nye krav til dem", siger Paul Francis.

Ringe løn

Paul Francis erkender, at grunden til den manglende respekt ikke kun skyldes politikernes negative holdning til lærernes arbejde, men at det også har hænger sammen med den ringe løn.

Han mener, at skolelærernes lave løn har gjort, at danskerne ikke længere ser læreruddannelsen som vejen til et prestigefyldt job, som det var tilfældet i starten af 1960'erne.

I 1965 gik han selv i skole, og dengang havde lærerne en høj status i samfundet og var yderst respekterede af forældre og elever.