Skoleleder: Høreværn hører til moderne undervisning

Undervisningsmetoderne har ændret sig, og høreværn kan være et nødvendigt redskab, mener Skolelederforeningen.

Skolelederne kalder høreværn en nødvendig del af en moderne undervisning, hvor eleverne lærer på forskellige måder. (Foto: Jabob Jægesen Wilkens- DR Syd)

Lydafskærmende høreværn bliver ofte brugt, når skoleelever skal forsøge at koncentrere sig i klasseværelset.

Høreværnene bliver dog ikke brugt af nød, fordi der er for meget larm og støj i klasseværelset, men fordi det er et praktisk redskab i et moderne undervisningslokale, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

- Børn lærer på mange måder, og lærerne skal undervisningsdifferentiere. Selv om der arbejdes inden for samme emne, sidder nogle stille og læser en svær tekst og har brug for høreværn, fordi andre sidder i gruppearbejde og har brug for at diskutere sig frem.

Pædagogisk falliterklæring

- I nogle tilfælde kan det at tage høreværn på fremme læringen, siger Claus Hjortdal.

Værktøjsvirksomheden Engrospriser ApS har ifølge Politiken oplevet et salgsboom af børnehøreværn og alene i 2013 og 2014 solgt knap 10.000 af dem til både skoler og privat til forældre.

Ole Juhl, centerleder på Dansk Center for Undervisningsmiljø, kritiserer den stigende brug af høreværn, og han kalder høreværnene for en pædagogisk falliterklæring og en symptombehandling på støj i klasserne.

Ingen værn ved klasseundervisning

Den kritik giver Claus Hjortdal ikke meget for.

- Hvis man vælger at tro på, at læring handler om, at der står en lærer oppe ved tavlen og snakker til børnene hele tiden, og der så er for meget uro, så nogle må have høreværn på, så har han jo ret.

- Men eleverne sidder jo netop ikke med dem på, når læreren har klasseundervisning, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk