Skolelederne: Find motivationen eller overvej et andet job

Formanden for Skolelederforeningen opfordrer lærerne til at finde begejstringen frem, før de møder ind til næste skoleår.

Claus Hjortdal opfordrer skolelærerne til at bruge sommerferien til at finde motivationen frem igen. (Foto: Skolelederforeningen © Skolelederforeningen)

Lærerne må tvinge sig selv til at finde ja-hatten frem, før de møder ind på arbejde efter sommerferien.

Det siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

- Vi står med en stor udfordring med at motivere lærerne. Skolelederne gør, hvad de kan, men motivationen ikke begynder at vende inden sommerferien, så synes jeg, der er nogle lærere, der skal overveje, om de vil blive ved med at være lærere, for der er en lovgivning, om vi skal leve op til.

Mistet fleksibilitet

I en rundspørge som DR Nyheder har lavet, svarer 65 procent af de 842 adspurgte lærere, at de overvejer at finde sig et andet arbejde.

Ifølge DR Nyheders rundspørge er de nye arbejdstidsregler den væsentligste grund til lærernes manglende motivation.

De nye regler betyder, at lærerne skal undervise cirka to klokketimer mere, og desuden skal de lave deres forberedelse på skolen.

Dermed mister de den fleksibilitet, de har haft tidligere, hvor de havde frihed til at forberede sig derhjemme eller på skolen.

Derudover svarer et stor antal lærere, at indholdet i skolereformen får dem til at genoverveje deres job.

Stor ledelsesopgave forude

Formanden for Skolelederne påpeger, at der ligger derfor en stor opgave forude for landets skoleledere, der skal motivere og guide lærerne igennem forandringerne i hverdagen på skolerne.

- Det handler ikke bare om at sige, nu skal I gøre det her. Det gælder om at få lærerne med sig. Man skal få lærerne til at forstå, at der faktisk er mulighed for at bestemme en masse selv under lovgivningen og ikke mindst at skabe en fantastisk skole, siger Claus Hjortdal.

Claus Hjortdal håber, at mange lærere begynder at se lysere på det hele henover foråret, når næste års skoleår er planlagt.

- Jeg håber, at man henover foråret kan se lidt lys forenden af tunnellen. Vi skal motivere de her normalt dygtige og engagerede lærere, siger han.