Der skal skæres på antallet af undervisningstimer, eller også må vi proppe endnu flere elever ind i klasserne.
Så klar lyder meldingen fra rektorer på gymnasier og professionshøjskoler, efter de har læst regeringens finanslovsaftale.
Her står der, at skolerne får halvanden procent færre penge fra staten per elev næste år.
Ringere tilbud
Det kommer oven i andre besparelser og vil gå ud over undervisningen, vurderer Harald Mikkelsen, der er formand for det institutionspolitiske udvalg på professionshøjskolernes rektorkollegie.
- Der bliver mindre undervisning. Vi er nødt til at forringe vores uddannelser på den måde, at der bliver givet et ringere tilbud. Det kan være færre undervisningstimer, det kan være større hold. Det er det, vi er nødt til at gribe til, fordi vi har ikke andre muligheder, siger han.
Ingen mening
Sparekravet kommer, fordi der er kommet rekordmange unge ind på uddannelserne i år. Det koster staten penge, og den regning skal ungdomsuddannelserne altså være med til at betale.
Men det giver ingen mening, mener Harald Mikkelsen.
- Danmark skal jo leve af viden og uddannelse, og når så folk gør det rigtige - og i øvrigt også det, som regeringen ønsker - nemlig at tage sig en videregående uddannelse, så bliver de straffet ved, at de får et ringere produkt fra os. Det synes jeg simpelt hen ikke hænger sammen, siger han til DR Nyheder.