Skoler og kommuners pressede pengepung giver dårlig luft

Mange skoleelever og lærere må døje med leverpostejshørmende klasselokaler, hvor luften er tung. Økonomien spænder ben for et godt indeklima, viser ny rundspørge.

Manglende økonomiske midler synes at være årsag til, at flere danske folkeskoleelever dagligt må modtage undervisning i dårligt indeklima, og det går ud over deres indlæring. Ifølge indeklimaforsker Geo Clausen fra DTU er pengene til et bedre indeklima godt givet ud. Hør hvorfor i Sundhedsmagasinet i aften kl. 21:55. (Foto: Sundhedsmagasinet © dr)

Hovedpine, træthed og nedsat indlæring er, hvad mange skoleelever og lærere døjer med på grund af dårligt indeklima. Det skyldes, at indeklimaet står langt nede på listen, når de økonomiske midler på skolerne og i kommunerne prioriteres.

En ny rundspørge, som Danmarks Lærerforening har udsendt til 1.300 arbejdsmiljørepræsentanter på folkeskolerne for Sundhedsmagasinet, viser, at en stor del af skolerne ikke prioriterer indeklimaet. Ud af de 253 arbejdsmiljørepræsentanter, der har svaret, siger over halvdelen, at det er manglende økonomiske midler, der er årsagen.

- Jeg er desværre ikke overrasket over, at indeklimaet bliver nedprioriteret. Der har været massive besparelser, og kommunerne er pressede økonomisk. I mange år er indeklimaet blevet nedprioriteret, og på et tidspunkt når vi desværre sidste salgsdato, siger Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening.

Luftkvaliteten er værst

Indeklimaproblemer på skolerne er da også ret så omfattende. På alle arbejdspladser skal man mindst hver tredje år lave en såkaldt arbejdspladsvurdering – også kaldt en APV. Det er en kortlægning af arbejdsmiljøproblemerne, og plan for hvordan man vil løse dem. Det gælder blandt andet indeklimaet.

74 procent af de arbejdsmiljørepræsentanterne, der har svaret på undersøgelsen, siger, at der på deres skoles seneste APV var angivet problemer med indeklimaet.

81 procent siger, at den er gal med temperaturerne i klasselokalerne. 58 procent angiver, at lokalerne har for dårlig luftkvalitet, og 54 procent har problemer med støjniveauet. Knap halvdelen siger, at problemerne er ved at blive løst.

Godt indeklima kan betale sig

Problemerne med indeklimaet er foruroligende, mener indeklimaforsker Geo Clausen, Danmarks Tekniske Universitet.

- Vi har ansvaret for, at vores børn sidder i et godt miljø. Som voksen kan man i princippet skifte arbejde, hvis man ikke har det godt. Børn kan ikke bare skifte skole, hvis de sidder i dårlig luft, siger Geo Clausen.

Han understreger desuden, at pengene til et godt indeklima er godt givet ud, da børnene indlærer hurtigere i frisk og veltempareret luft.

I aften i Sundhedsmagasinet på DR1 kan du se mere om, hvor galt det står til med indeklimaet på de danske folkeskoler, og hvad man kan gøre ved det. Se med kl. 21.55.

Facebook
Twitter