Skoler risikerer lukning på grund af smitte blandt personale

I yderste nødstilfælde kan skoler blive nødsaget til at lukke på grund af mangel på raske lærere, frygter næstformand i Skolelederforeningen.

(Arkivfoto) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

På flere skoler kan folkeskoleelever se frem til mange timer med vikarer eller lektioner, der helt bliver aflyst i de kommende uger.

Skolerne har nemlig svært ved at få vagtplanerne til at gå op, fordi deres medarbejdere er syge eller i isolation på grund af corona.

En af de skoler, der er stærkt udfordret, er Espergærde Skole syd for Helsingør. I den seneste uge var hver fjerde lærer på skolen syg, og derfor har skolen varslet forældrene om, at der kan blive aflyst undervisningstimer i de kommende uger.

Det fortæller skoleleder Andreas Elkjær.

- Vi har også adviseret forældre om, at vi kan komme i situationer, hvor vi vil hjemsende de ældre elever, siger han.

Og det er ikke kun i Espergærde, at der er store problemer med at få vagtplanerne til at hænge sammen. De høje smittetal presser mange skoler, siger næstformand i Skolelederforeningen Dorthe Torp Andreas.

- Det er ved at være en kritisk situation nogle steder, hvor man oplever, at der er et stigende sygefravær blandt personalet. Og at de derfor har meget svært ved at få undervisningen til at hænge sammen, siger hun.

Skolerne forsøger at løse problemerne ved - mod anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne - at samle flere klasser, at låne personale fra andre skoler eller at forkorte skoledagene en smule.

Dorthe Torp Andreas, næstformand, Skolelederforeningen. (Foto: Klaus Holsting © Pressefoto)

Vikarer kan også være en løsning, men fordi daginstitutionerne også er ramt af personalemangel, så er de svære at skaffe, siger Dorthe Torp Andreas.

- Det er en alvorlig situation, vi står i.

Lukning kan være sidste udvej

Hvis ingen af de mulige løsningsmodeller kan få bemandingen til at række, kan skolerne i sidste ende blive så udfordrede, at de er nødt til at sende eleverne hjem.

- Men det er i yderste konsekvens og en af de sidste udveje, siger Dorthe Torp Andreas.

- Vi vil gøre alt for at holde skolerne åbne, men vi kan bare stå i en situation, hvor det kan være nødvendigt at træffe den beslutning.

En anden skole, hvor situationen er kritisk lige nu, er Strandby Skole i Frederikshavn, hvor Mogens Brag er afdelingsleder.

Lige nu er ti ud af skolens 45 lærere smittet med corona, og skolelederen selv - han er også i coronaisolation.

- Det giver selvsagt nogle udfordringer med at få dagen i morgen til at hænge sammen, siger Mogens Brag, der også er medlem af hovedbestyrelsen i Skolelederforeningen.

Særligt i sidste uge blev en del af skolens elever testet positive for corona, og det har spredt sig videre til personalet.

- Der skal ikke komme ret mange flere (sygemeldinger, red.), så er vi virkelig udfordrede, siger afdelingslederen.

Alternative metoder må tages i brug for at få skoledagen til at gå op, fortæller Mogens Brag:

Det vil gå ud over kvaliteten af undervisningen

Ikke overraskende får situationen konsekvenser for kvaliteten af undervisningen, mener Dorthe Torp Andres. Det er til trods for, at lærerne efter hendes opfattelse gør alt, de kan, for at bibeholde god undervisning.

- Man vil ikke helt kunne forvente den undervisning, man ellers kender, siger hun.

Og den manglende stabilitet i hverdagen har stor betydning, mener skoleleder i Espergærde Andreas Elkjær.

- Det, vi ved, der er godt for børn, og som er god læring, det er kontinuitet og stabil drift. Men lige nu er der hele tiden forstyrrelser. Der er hele tiden forandringer, så det er sådan set det, der er mit største problem, siger han.

Elev: De kan undervise os online

Hos en af de elever, der mærker, at en stor del af skolens lærere ikke er til stede, er håbet, at der kan bibeholdes en vis form for skoledag.

Lauritz Hjort går i 9. klasse og er elevrådsforperson på Tibberupskolen, der er en del af Espergærde Skole, og han håber ikke, at skolen ender med at aflyse undervisningen.

- De kan undervise os online eller sende en mail med, hvad vi skal lære og på den måde stadig få udnyttet de timer, der er lagt til det enkelte fag, som læreren underviser i, siger han.

Og forhåbentlig bliver hverdagen for Lauritz Hjort og landets andre skoleelever snart mere normal.

Dorthe Torp Andreas håber, at problemerne topper om nogle få uger - ligesom det er forudsigelsen, at pandemien i det hele taget vil gøre.

Frem mod det håber hun på forståelse fra forældre, der kan være bekymrede for kvaliteten af deres børns undervisning.

- Vi står i en nødsituation igen, og vores appel er, at man udviser den fleksibilitet, der er nødvendig i øjeblikket, siger hun.