Skoleskib får miljørigtigt toilet - men beholder hængekøjerne

Georg Stage bliver renoveret for 20 millioner kroner i år.

Georg Stage i Aalborg sidste sommer, hvor et af besætningsmedlemmerne er ved at reparere en stålwire. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

2016 bliver året, hvor skoleskibet Georg Stage får en tiltrængt renovering. Tre fonde er gået sammen om at skaffe pengene, så den 80 år gamle fuldrigger kan sættes i stand og sejle videre på de syv verdenshave.

- Skibet er lavet af stål, og det forsvinder med tiden. Nu tages al indmaden i skibet ud. Vi går alt stål efter og skifter det der, hvor det er brudt ned.

Det fortæller historiker og direktør i Georg Stage Stiftelsen, Asser Amdisen til Kultursøndag på P1.

Svær at sejle

Georg Stage er en tremastet fuldrigger og dermed et af de sværeste skibe, man kan sejle. Det gør skibet velegnet til den opgave, det har haft siden 1935 - at huse uddannelsen af danske søfolk.

Hvert år skoles omkring 60 unge mænd og kvinder, der kommer fra folkeskolen, gymnasiet eller andre ungdomsuddannelser. Men fremover bliver der nogle ændringer i forholdene om bord.

- Georg Stage er ikke et museumsskib. Det vil altid være dét at drive en søfartsskole, der kommer i første række. Vi vil gerne bevare det gamle, men i forhold til sikkerhed, miljø og kvaliteten af undervisningen, må vi forny os, siger Asser Amdisen.

Langt mere miljørigtigt toilet

Han sammenligner arbejdet med at renovere skoleskibet, med at bevare herregårde.

- Herregårdene ser heller ikke ud, som da de blev bygget. I gamle dage var vinduesrammerne fx kolorerede. Men så vil man gerne have flyttet toiletterne og lavet om på fordelingen af rummene. Den ægte, historiske herregård er i en løbende forandring.

Det betyder blandt andet, at der sker miljøforbedringer om bord på Georg Stage.

- Toiletanlægget var tidligere bare en tank, som lortet løb ned i, og senere blev det så hældt i havet eller tømt over i en tankbil. Nu bliver der sat et et bioanlæg ind, som kan bearbejde det, så det bliver langt mere miljørigtigt.

Sover fremragende i hængekøje

De unger kommer dog fortsat til at sove i hængekøjer.

- Der er ikke mange, der sover i hængekøjer ude på de moderne skibe idag. Men vi mener, det har både en historisk og dannende funktion. Vi uddanner folk, der har menneskelige kompetencer til at passe ind i handelsflåden. En af grundene til, at næsten alle straks kommer i job efter uddannelsen er, at de får skåret kanter af ved at spise, sove og i det hele taget skulle begå sig sammen med andre i et tæt fællesskab. Og så sover man fremragende i en hængekøje, lyder det fra Asser Amdisen.

Der findes kun to skoleskibe af denne art i hele verden. Skoleskibet Danmark og skoleskibet Georg Stage. Arbejdet med at renovere Georg Stage foregår på Assens værft og forventes færdig i god tid inden næste togt med skoleskibets elever til april.

https://www.facebook.com/drp1/posts/1660041974285072

Facebook
Twitter