Skolevalg: Her stemte to ud af tre elever liberalt

På Østskolen i Faxe faldt 66 procent af stemmerne på Liberal Alliance.

Elever fra Østskolen, afdeling Rollo, i Faxe Kommune var i går ved stemmeurnerne.

Når landets kommende vælgere går til stemmeurnerne, er det i overvejende grad for at stemme på et parti fra blå blok.

Det viser gårsdagens skolevalg, hvor 55,3 procent af de deltagende skoleelever stemte på enten Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance.

Kun 44,7 procent satte kryds ved et parti i rød blok - det vil sige enten Socialdemokratiet, De Radikale, Enhedslisten, SF eller Alternativet.

På Østskolen, afdeling Rollo, i Faxe Kommune har hele to ud af tre af de deltagende elever stemt på Liberal Alliance. Skolen er dermed det sted i landet, hvor det liberale parti fik sit markant bedste resultat ved gårsdagens afstemning.

Afdelingsleder Marianne Olesen var med på sidelinjen i ugen op til valget, hvor eleverne fra 8. og 9. klasse er blevet undervist og har arbejdet med samfund og demokrati.

- Eleverne er i ugen op til valget også blevet valgt til at repræsentere et politisk parti, og de elever, der havde Liberal Alliance, var meget dygtige til at agitere for partiets sag, lyder én af de mulige forklaringer fra Marianne Olesen på det bragende valgresultat.

Ungdomsparti bragede igennem

Inden valget havde skolen også besøg af ungdomspolitikere fra de forskellige partier. Her gjorde Liberal Alliances lokale ungdomskandidat også stort indtryk på eleverne, fortæller Marianne Olesen.

- Det er kun gisninger. Jeg ved jo ikke præcis, hvad der sker inde hovederne på de unge. Men der er ingen tvivl om, at da vi havde ungdomspartierne på besøg, der bragede Liberal Alliance igennem, siger hun og fortsætter:

- Kandidaten fra Liberal Alliance blev her længe efter og talte med de unge. Og det betyder noget.

Selvom resultatet af skolevalget kun er en slags generalprøve på de egentlige valg, som eleverne om få år er gamle nok til at stemme ved, er valget noget, som elever og lærere på skolen tager alvorligt.

- Det her er en leg. Men det er noget, man tager meget alvorligt, og eleverne er stolte af resultatet, siger Marianne Olesen.

Nørrebro-skole med knaldrødt resultat

På Blågård Skole i hjertet af Nørrebro i København ser resultatet helt anderledes ud.

Her har 9 ud af 10 af de deltagende elever stemt på det røde parti, Enhedslisten.

Det kommer dog ikke bag på souschef på Blågård Skole Christina Stenius.

- Det er en afspejling af, hvad de generelt er influeret af. Deres forældre er meget engageret i lokalområdet, siger hun.

Hun peger på, at Nørrebro også generelt har en tendens til at stemme til venstre for midten ved det egentlige valg til Folketinget.

- Det kommer ikke bag på mig. Men mit bud kunne ligeså godt have været SF, siger hun.

Se det landsdækkende resultat af Skolevalget 2017 i grafikken under artiklen. Du kan finde alle de enkelte skolers resultater her.