Skolevalget er afgjort: De unge er blå med blå på

Landets ældste skoleelever har stemt, og resultatet er ikke meget anderledes end ved det seneste skolevalg.

På autentisk vis afholdt 670 skoler i dag skolevalg med forhæng, stemmeurner og stemmesedler efter tre ugers valgkamp.

Over tre uger har 60.000 elevers undervisning været omformet til en regulær valgkamp, mens det såkaldte skolevalg har stået på.

8.-10.-klasseelever rundt om i landets skoler har skullet sætte sig grundigt ind i partiernes politik og vurdere, hvem der bedst repræsenterer deres holdninger.

I dag fik forløbet med mærkesager, valgkampagner, debatter og valgvideoer så endelig en afslutning, da eleverne fra de i alt 670 skoler skulle til stemmeurnerne.

Valgresultatet taler sit eget tydelige sprog; de unge er overvejende på statsminister Lars Løkke Rasmussens hold.

55,3 procent af teenagerne mener, at Danmark skal regeres af en blå regering mod 44,7 procent, der tror på en rød statsminister.

Valgdeltagelsen ligger på 83 procent.

Valgfest på Christiansborg

Hele undervisningsforløbet, eller valgkampen, afsluttes i aften med en stor valgfest på Christiansborg, som sendes live på DR3 og dr.dk.

Esben Bjerre og Peter Falktoft er værter fra klokken 19.00 til klokken 21.00, hvor valgresultatet netop er blevet afsløret.

Elever, ungdomspolitikere og partiledere fra de fleste af moderpartierne deltager i valgfesten på Christiansborg.

Du kan se alle resultater på helt ned på kommune- og skoleniveau her.

Neden for kan du se valgresultatet fra i år og fra sidste år. Stemmerne fordeler sig nogenlunde som ved det seneste skolevalg:

Om skolevalg

  • Bag Skolevalg står Folketinget og Undervisningsministeriet. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve en rigtig valghandling.

  • Skolevalg skal være med til at dæmme op for tendensen til, at unge ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen.

  • Der er i alt 20 mærkesager, som de unge kan vælge imellem på skolevalg.dk. De fordeler sig over emner som uddannelse, straf og sundhed. Alle mærkesagerne kan ses her.