Skorsten skal fange CO2: Kan genanvendes til alger eller flybenzin

CO2-fangst er en kendt teknologi, og flere eksperimenterer rundt om i verden.

Den 4. oktober i år åbnede Amager Bakke for skiløb på taget. Amager Bakker hører til Amager Ressource Center. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Osen fortsætter med at ryge fra store ovne hos danske industrivirksomheder.

For på trods af klimamål og grønne planer har de 95 største udledere af CO2 i dansk industri øget deres udledning med 17 procent. Det er sket i løbet af de seneste fem år.

En af dem er fabrikken Aalborg Portland, og ifølge direktøren, Michael Lundgaard, arbejder fabrikken på at blive grønnere. Men han mener også, at de er underlagt begræsninger, da der udledes meget CO2 i produktionen af cement.

Derfor kan det ifølge direktøren være, at hele branchen skal kigge mod nye teknologier.

- Vi kommer til at stå tilbage med en CO2-udledning i cementproduktionen på globalt plan, som måske kan løses ved at fange CO2, sagde han til P1 Morgen tidligere på dagen.

Spørger man lektor Philip Loldrup Fosbøl fra DTU Kemiteknik er teknologien her allerede. Det er en ung og dyr teknologi, og er derfor mest rettet mod større virksomheder. Men den kan overføres til fabrikker som Aalborg Portland, lyder det fra lektoren.

- Men den bliver ikke brugt, for det handler om pris i sidste ende, siger han.

Philip Loldrup Fosbøl har beskæftiget sig med CO2-indfangning i godt 15 år, og her kommer han med svar på, hvordan forbrændningsanlæg og industri kan fange luftarten, der volder klimaet problemer.

Hvordan fanger man CO2?

(ARKIV) Det er en kendt teknologi at fange CO2 med filter. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

CO2-indfangning kaldes også carbon capture. Og du kan godt lade nettet og støvsugeren ligge. For at fange CO2 skal du i stedet have fat i et filter. Men processen med at fange CO2 er dyr.

Når et kraftværk brænder kul, olie og gas for at skabe varme til din bolig, udleder de CO2. For at fange det, indsætter de groft sagt et stort filter, som renser luften, der så kommer ud på den ande siden uden CO2.

Ifølge Philip Loldrup Fosbøl er flere lande allerede igang med at eksperimentere.

- CO2-fangst eksisterer ude i verden og er en teknologi, man ser i USA, Canada og Norge. Det er de første skridt, der er taget, så der er stadig mange at tage endnu, siger han.

Gør vi det i Danmark?

Rundt om i verden eksperimenterer flere med at fange CO2. I Danmark er forbrændningsanlægget Amager Ressource Center et eksempel.

I september sendte de en ansøgning om at få et anlæg, der kan fange CO2, og ifølge ressourcecenterets direktør, Jacob Simonsen, er deres plan at have et anlæg, der er i drift i 2025.

- I første omgang vil vi etablere et pilotanlæg. Men når det hele står færdigt, skal et fuldskalaanlæg kunne trække 90 procent af vores totale potentiale, siger han.

Når CO2'en er fanget skal den fryses ned og sættes under pres og komme til gavn et andet sted. Det kan være som alger eller flybenzin. Det er vigtigt for direktøren at finde grønne løsninger, da samfundet stadigvæk har behov for et sted at sende sit affald til.

- Den dag, hvor alt du køber, kan genanvendes helt uproblematisk og blive ved med det i en uendelighed, skal man ikke have affaldsenergianlæg. Men vi bliver nødt til at være her, så længe varerne og produkterne ser ud, som de gør, siger Jacob Simonsen.

Hvad er bagsiden?

Olieproducenter kan udnytte teknologien til at holde dem selv i live, mener lektoren . (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Selv om Philip Loldrup Fosbøl, der er lektor fra DTU, mener, at CO2-fangst kan løse alt, mener han også, at der er risiko for, at teknologien kan blive udnyttet.

- CO2-fangst kan desværre bruges af alle de industrier, der producerer fossil energi som kul, olie og gas. Så bliver det brugt på den forkerte måde med henblik på at forlænge den fossile sektors levetid, siger han.

Med det mener han, at olieproducenter kan blive ved med at producere olie uden at udlede CO2, da de benytter teknologien til at fange det.

- Det er vigtigt, man kun bruger CO2-fangst til de industrier, der ikke har andre muligheder. Det kan eksempelvis være cementsektoren, siger Philip Loldrup Fosbøl.

Er CO2-fangst løsningen?

Amazonas var i sommer ramt af skovdød og brande. (Foto: Bruno Kelly © Scanpix)

Ved at fange CO2 kan både vores luft og klima blive bedre, lyder det fra DTU-lektoren, som henviser til, at FN's klimapandel mener, at CO2-indfangning er nødvendig.

Men det er ikke ensbetydende med, at vi har fundet den helige gral.

- Man skal huske på, at det er en del af løsningen. Der er andre store CO2-udledere i vores samfund som blandt andet landbrugssektoren og vores transport. Så det er ikke kun industrien - det er os allesammen, siger Philip Loldrup Fosbøl og pointerer, at alle klimaproblemerne ikke blive løst ved at gøre industrien grønnere.