Skorstensfejere: Brændeovnsdebat er kørt af sporet

De danske skorstensfejere siger nu, at debatten om skadelige brændeovne er kørt fuldstændig af sporet.

Skorstensfejerne i Danmark mener, at debatten om brænderøg er overdrevet. (© Colourbox)

Debatten om skadelig brændeovnsrøg er kørt af sporet, mener Skorstensfejerlauget. En rapport fra RUC viser, at 200-1000 mennesker årligt mister livet på grund af brænderøg. Men den rapport kritiserer Skorstensfejerlauget nu.

- De tal er udokumenterede og bygger på hypoteser og skøn og er med til at forplumre det reelle billede, siger formand for Skorstensfejerlaugets miljøudvalg Henrik B. Jensen til DR Nyheder.

Kampagnerne har hjulpet

Miljøstyrelsen har de seneste år kørt kampagner for at få folk til at tænde rigtigt op i deres brændeovn. Der handler for eksempel om at bruge tørt brænde og ikke bruge reklamer til at tænde op med.

- Det er tydeligt for os, at der er sket en mærkbar bedring i brændeovnsbrugernes adfærd. Rigtig mange gamle brændeovne er udskiftet til mere miljøvenlige ovne, og ejerne er blevet langt mere bevidste om at fyre korrekt, forklarer Henrik B. Jensen.

Derfor mener han, at kritikken af brændeovnsejerne bør stoppe nu:

- Det er synd og urimeligt, hvis en husejer hele tiden skal høre, at han nærmest slår naboen ihjel og får morder-stempel i panden, når han tænder op i sin ovn, lyder det fra Henrik B. Jensen.

Han pointerer, at der for seks år siden var en svanemærket brændeovn på markedet i Danmark. I dag er der ifølge ham over 300.

- De nye ovne udleder halvt så mange partikler som de gamle, siger han.