Skrabet budget til lejrskoler, skolelukninger og aflyst svømmeundervisning: Flere kommuner lægger op til at spare på skolerne

Det er i disse dage, at flere kommuner begynder at forhandle om næste års budget.

Skoleområdet står til at få sparekniven i næste års budgetter, som kommunerne går i gang med lige nu. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Det var et kæmpe chok.

Sådan var reaktionen fra Siv Werner, da hun fandt ud af, at et af spareforslagene til næste års budget i Frederikssund Kommune er at lukke Dalby Skole, hvor der går lidt over 100 elever.

- Vi er lige flyttet til området, og nærmest bare et par uger efter, at vores datter er startet i 0. klasse, får vi besked om, at skolen måske allerede lukker næste år, siger Siv Werner, hvis datter startede på skolen tidligere på måneden.

Kommunen skal spare omkring 25 millioner kroner på næste års budget. Og skoleområdet er nævnt flere gange i det sparekatalog, som politikerne lige nu skal forholde sig til. Det er noget, der bekymrer Siv Werner.

- Det er da vildt ærgerligt, hvis der ikke er plads til de små skoler og den tryghed, som de giver. De er 17 elever i min datters klasse, og jeg synes, at det virker som et rigtigt godt miljø at lære i især i de små klasser, siger hun.

- Det er svært at forestille sig, at der er nogle områder, der går fri

Frederikssund er langt fra den eneste kommune, hvor man skal finde den store sparekniv frem, og hvor skoleområdet er i spil.

I Esbjerg Kommune lyder et af spareforslagene på, at to skoler skal lægges sammen. I Stevns Kommune lægger man op til at afskaffe svømmeundervisning for kommunens 4. klasser for at finde penge. Og i flere kommuner kan man læse i sparekataloget, at budgettet til lejrskoler kan blive skrabet.

I Fredensborg Kommune er skoleområdet også at finde flere gange, når man lader øjnene glide ned over sparekataloget.

- Vi skal finde 20 millioner kroner næste år og 25 millioner kroner i 2025, 2026 og 2027. Så alle områder bliver ramt på en eller anden måde. Det er svært at forestille sig, at der er nogle områder, der går fri, når det er så store besparelser, siger Per Frost Henriksen, der er formand for børne- og skoleudvalget for Socialdemokratiet i kommunen.

Den socialdemokratiske borgmester i Frederikssund Kommune, Tina Tving Stauning, forstår godt, at de forældre, som har børn på den lukningstruede Dalby Skole, er bekymrede. Men det er nødvendigt at overveje alle de muligheder, der er for at spare penge.

- Jeg forstår også de bekymringer, der er på ældreområdet og klimaområdet. Jeg forstår til fulde, for det er jo voldsomme besparelser, siger hun.

Siv Werner og datteren Ene Werner Månsson foran den lukningstruede Dalby Skole. (Foto: © Ida Smitt, (c) DR)

Lokalsamfundet klar med bannere

Med truslen mod den lille skole har lokalområdet og forældrene slået sig sammen i kampen om at bevare skolen. De har sammen lavet en Facebookgruppe mod skolelukningen, og når der i aften er borgermøde om budgettet, står de klar med bannere for at demonstrere.

For det er ikke kun børnene, det går ud over, hvis man vælger at lukke skolen, lyder argumentet.

- Det er jo ikke bare et spørgsmål om børn, der skal gå længere væk i skole. Det er jo også et spørgsmål om, hvad det gør ved den tilknytning og det fællesskab, der er. Falder huspriserne? Lukker Brugsen? Hvad kommer det til at betyde for hele lokallivet? Lyder bekymringen fra Siv Werner.

Som mor til et nyslået skolebarn er hun også bekymret for, hvad forældre og børn kigger ind i, hvis skolen ender med at overleve.

- Der er også en hel masse andet i sparekataloget, for eksempel halvering af svømmeundervisning og lejrture. I en masse af forslagene er det børn og unge, der bliver ramt. Det er en helt forkert retning at gå i, siger Siv Werner.

At det bliver en hård nød at knække, hvordan man laver et budget, der tilgodeser alle, bekymrer også borgmesteren.

- Det bliver et valg mellem velfærd og velfærd. Det bliver et valg mellem velfærd og klimatiltag. Det bliver et valg mellem stort og småt. Så det bekymrer mig rigtigt meget, at vi udhuler vores velfærd, siger Tina Tving Stauning, der er borgmester i Frederikssund fra Socialdemokratiet.

Det er ikke kun i Frederikssund, at man vil kunne finde forældre med bannere i dag. Også i København er der varslet demonstration mod besparelser på børne- og ungeområdet. Den finder sted på Rådhuspladsen klokken 15.15.