'Skræmmende' med stigning i anmeldelser om drugrape: Unge holder godt fast i drinken i byen

Flere unge i København kender nogen, der har fået noget uønsket i deres drink i byen.

Oliver Heide Ottosen og vennerne holder øje med hinanden, når de er i byen.

Det er ikke kun hos Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb, de i stigende grad kender til personer, der har mistanke om, at de har fået et rusmiddel i deres drink.

De unge, der i dag soler sig på Islands Brygge i København, har i den grad også fokus på ikke at slippe deres drink ude af syne, når de er i byen.

Hos Center for Seksuelle Overgreb viser tallene, at der er sket en stigning i antallet af personer, der har mistanke om, at de er blevet voldtaget, efter at de har fået puttet et rusmiddel i deres drink under en bytur. Det skriver Berlingske i dag.

I 2018 fik centeret 81 anmeldelser, hvilket er en stigning fra året før, hvor det samme tal lå på 59 henvendelser om mistanke.

Læs, hvad unge i København gør for at undgå det her, og nogle af de oplevelser de har haft i nattelivet:

Carolina Dahl Jeremiassen, studerende

Det bliver til en bytur en eller to gange om måneden, og når 17-årige Carolina Dahl Jeremiassen går ud, er det svært ikke at slippe tanken om, at nogle kan snige noget i glasset:

- Jeg tænker over det, når jeg går rundt med mit glas. Jeg stiller i hvert ikke mit glas uden at kunne se det.

Hun er meget skræmt over udviklingen,og har flere bekendte, der har været udsat for noget ubehageligt.

- Jeg kender flere piger, der har oplevet det. Flere af dem er meget i chok over det, og så tænker de generelt mere over det, når de går i byen. Jeg ved også, at der er flere af dem, der ikke tør gå i byen mere. Jeg tror også, jeg tænker mere over det, når jeg er til fester, i byen og på festival.

Oliver Heide Ottosen, nyudklækket student

Oliver Heide Ottosen på 18 år er lige blevet færdig med gymnasiet, og lige for tiden går han i byen en gang om måneden. Hvorfor nogle overhovedet kunne finde på at putte noget i andres drink, har han svært ved at forstå.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor man gør det. Jeg kender et par stykker, der har oplevet det. Jeg har oplevet, at de mister kontrollen, så får de et 'black out', og så kan de ikke huske, hvad der er sket.

Heldigvis er der ikke sket mere end det, understreger han, da venner altid er trådt til og hjulpet i situationen.

- Jeg plejer ikke at stille mit glas, men det er ikke noget, jeg tænker, kan ske for mig. Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Vi holder altid øje med hinanden, når vi er ude, og vi går ikke alene.

Stine Trolle, arbejder på Oslo Båden

Det er forfærdeligt, at man ikke kan gå i byen, uden at man skal være bange for at indtage stoffer, man ikke selv har bedt om, lyder det fra Stine Trolle, der er i starten af 20'erne.

- En af mine veninder har prøvet det, men hun blev heldigvis ikke voldtaget. Veninderne opdagede, at hendes adfærd ændrede sig og tog hende med på hospitalet, hvor de så fandt ud af, at det var det, der var sket, siger hun.

- De kunne slet ikke genkende den måde, hun var på, og så kom hun så ind på hospitalet og overnattede der til dagen efter, hvor familien derefter tog sig af hende.

Det er også noget både veninden og hende selv er meget opmærksom på i dag, fortæller Stine Trolle:

- Hun er meget mere påpasselig i forhold til at passe på sin drink. Jeg har altid være meget påpasselig med det og talt meget med mine forældre om alkohol. Hvis jeg går fra min drink, så tager jeg den ikke igen. Jeg holder altid meget øje med den, når jeg står med den.

Isabelle Bork Pedersen, tidligere gymnasieelev

Isabelle Bork Pedersen er 19 år gammel og går i byen én gang om ugen, og hun har haft en oplevelse, som bestemt ikke var behagelig, fortæller hun:

- Sidste år på min 18-års fødselsdag vågnede jeg op og kunne slet ikke huske noget. Med et blåt øje og rifter i hele hovedet. Der havde jeg talt med min far, hvor jeg havde været helt væk. Man kunne slet ikke komme i kontakt med mig, så det var lidt voldsomt. Jeg havde næsten ikke drukket noget.

Hvad der helt præcis er sket, ved hun stadig ikke i dag.

- Jeg tror, jeg har fået en drink, hvor der er blevet puttet noget i. Jeg ville ikke selv have taget noget af den slags. Det er rigtig ubehageligt ikke at vide, hvad der er sket. Jeg var så ked af det, da jeg vågnede op dagen efter, siger hun.

- Jeg holder så meget øje med mit glas, og hvis jeg er gået fra det, og det stadig står der, når jeg kommer tilbage, så vil jeg ikke have det, så drikker jeg det ikke.

Det kan være svært at vide, om en person har fået et rusmiddel i sin drink mod sin vilje, men der er nogle tegn, du kan være opmærksom på:

Facebook
Twitter