Skraldebiler efterlades ulåste med tændt motor på Strøget

Skraldemænd går fra ulåste skraldebiler med tændt motor i indre København midt i myldretiden. Politi advarer om terrorrisiko.

Mens politiet har terrorsikret Strøget og Købmagergade i København med betonklodser for at forebygge potentiel lastbil-terror, efterlader skraldemænd dagligt deres skraldebiler ulåste og med tændt motor i indre København, mens de går ind i baggårde for at hente affaldscontainere.

Skraldebilerne kører rundt på gågader i det indre København ved otte-tiden hver morgenen, hvor gågader som Købmagergade er fulde af mennesker på vej til arbejde.

Det viser en undersøgelse foretaget af Efterforskerne på P1

Ulåst skraldebil 10 meter fra Købmagergade

Skraldebiler står ofte efterladt med tændt motor, mens skraldemændene henter containere. Årsagen er, at lastbilens motor driver liften bag på skraldevognene. Derudover er det ikke usædvanligt, at man lader døren til førerhuset være åben, når skraldemanden blot er inde i en baggård et par minutter.

Efterforskerne på P1 har f.eks. observeret en skraldevogn, som torsdag morgen holdt med tændt motor og ulåst lige ved Nørreport Station i en sidegade til Købmagergade. Chaufføren var alene og forlod vognen i flere minutter, hvor der var fri adgang til førerhuset.

Lovpligtigt at låse

Københavns Politi ser med stor alvor på sagen, og indskærper nu overfor skraldefirmaer i København, at chaufførerne skal huske at låse lastbilerne, når de lader dem ude af syne.

- Det er farligt, hvis nogen tager dem og bruger dem til noget kriminelt. Efter det, der er sket rundt om i Europa, har vi rettet henvendelse til renovationsselskaberne og opfordret dem til at sikre, at bilerne ikke kan stjæles, siger Henrik Møller Jakobsen, vicepolitiinspektør hos Københavns Politi:

- Hver gang man efterlader en bil, lastbiler såvel som almindelige biler, skal man sikre sig, at de ikke kan tages af nogen, der vil stjæle bilerne. Det har man pligt til, siger Politiinspektøren, og fortæller, at Københavns Politi de sidste 14 dage har udskrevet bøder til flere, der har efterladt deres bil med nøglerne i.

- I færdselsloven er der en paragraf, der siger, at når du efterlader din bil, så skal du sørge for, at der ikke er nogen, der uberettiget kan benytte den. Og det er der skrevet bøder ud for, siger Henrik Møller Jakobsen.

Skraldefirmaer vil indføre nye retningslinjer

Et af de skraldefirmaer, der kører fast i Københavns centrum, er firmaet City Container Cph, som henter affald på vegne af Københavns Kommune. Her bekræfter direktør René Larsen, at politiet har henvendt sig vedrørende ulåste skraldebiler.

- Ja, vi har hørt fra politiet. Og vi har selv haft tankerne inden, for vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at sikre, at de ikke kaprer vores biler, siger René Larsen fra City Container Cph.

Han forklarer, at selskabet er i dialog med deres forhandlere om at skaffe nøgler med fjernbetjening til samtlige skraldebiler. Det er nemlig kun en del af bilerne, der har sådan en låsefunktion i dag. Men det skal laves om nu, lyder det fra René Larsen:

- Målet er at få fjernbetjening på alle biler, så alle gutterne låser dørene, når de ikke er i nærheden af bilen.

Et af de andre selskaber, der henter affald i indre by i København, hedder HCS A/S. Selskabet vil ikke stille op til interview, men siger at de vil overveje at indskærpe reglerne for aflåsning af biler efter det, der skete i Stockholm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk