Skrotter H1N1-vacciner for 25 mio. kr.

Sundhedsstyrelsen destruerer omkring en halv million ubrugte vacciner mod H1N1-influenzaen, fordi de ikke længere gavner danskerne.

Dette års sæsonvaccine beskytter også mod influenza A (H1N1), der var årsag til epidemien i 2009. (© Colourbox)

Sundhedsstyrelsen skrotter ubrugte vacciner mod H1N1-influenzaen, fordi de 500.000 vacciner er overflødige. Dette års sæsonvaccine beskytter nemlig også mod den influenza A (H1N1), der var årsag til epidemien i 2009.

- Den almindelige sæsonvaccine, som vi har fået nu, erstatter den anden vaccine. Derfor har vi valgt at destruere den, siger Else Smith, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Beholder en million vacciner

Danmark ligger inde med godt 1,5 millioner ubrugte vacciner for 75 millioner kroner. Statens Serum Institut beholder omkring en million af de tilbageværende vacciner, hvis influenzaen bryder ud igen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er Danmark ikke brændt inde med mange vacciner sammenlignet med andre lande, hvor eksempelvis Holland er gået i gang med at destruere 17 millioner vacciner.

- Det drejer sig om omkring 500.000 vaccinedoser for en værdi af et par millioner. Det er ret få i forhold til resten af verden, siger Else Smidt.

En halv million smittet

Der er blevet brugt omkring 700.000 vaccinedoser på danskerne, siden epidemien udbrød i 2009. Sundhedsstyrelsen anslog i april, at omkring 500.000 danskere blev smittet med influenzaen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer praktiserende læger og øvrige vaccinationssteder til at aflevere medicinrester.

Facebook
Twitter