Det er ikke nemt at være skuespiller, der deltager i den politiske debat. Faktisk får man alt for ofte et drag over nakken og bliver mødt af usaglig kritik, mener formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen.
Det viser de seneste ugers Twitter-slagsmål mellem stjerne-skuespilleren Pilou Asbæk og en række socialdemokrater, efter skuespilleren har kastet sig ind i debatten om hjemsendelser af syriske flygtninge.
- Han er blevet angrebet af, hvad jeg kalder "de socialdemokratiske dødspatruljer". Og det gør mig virkelig fortørnet. Han bliver angrebet på, at han er kunstner, at han har penge, og at han er en del af den kreative klasse. Der er ingen, der angriber ham på, hvad han mener, siger Benjamin Boe Rasmussen.
På sin Twitter-profil opfordrer Pilou Asbæk til at samles til en demonstration og til at støtte "kampen for en human flygtningepolitik" økonomisk. Mest kontroversielt får han - i hvert fald ifølge socialdemokraterne og flere andre - sammenlignet den danske udlændingepolitik med Nazitysklands deportation af jøder til udryddelseslejrene.
- Lejre i udlandet, hvor man deporterer mennesker, som er uønsket i ens land...!!!?? Åh, hvad dælen er det nu, de hedder?? Jeg ved det godt! Har det lige på tungen! Åh, kom nu....kan godt huske det. Giv mig et sekund...hmmm...ok, jeg er blank, giv mig en ledetråd @regeringDK!!
Og det er altså ikke faldet i god jord hos en række socialdemokrater, der er gået i flæsket på Pilou Asbæk for at kritisere regeringens politik og hans "sammenligning".
Indfødsretsordfører og folketingsmedlem for socialdemokraterne Lars Aslan Rasmussen skriver blandt andet, at Pilou Asbæk absolut ikke skal gøre sig til dommer over andres moral, når han selv har reklameret for bettingfirmaet Bet365.
Også den socialdemokratiske debattør og tidligere folketingskandidat Malthe Johan Poulsen anklager skuespilleren for at plædere for en politik, der aldrig nogensinde kommer til at ramme ham selv.
- Husk nu, at når Pilou Asbæk og andre velstillede fra den kreative klasse siger, at vi godt kan tage imod flere flygtninge. Så mener de, at I godt kan tage imod flere flygtninge, skriver han på Twitter.
Og slår man vejen forbi Twitter, ser man hurtigt, at udlændingeordfører Rasmus Stoklund, en ministers særlige rådgiver og en formand for en ungdomsorganisation, der fremgår på en liste over DSU-afdelinger, har været inde over debatten.
Formand: Han bliver angrebet på det forkerte
Pilou Asbæk selv meddeler via sin agent, at han ikke ønsker at stille op til interview om sagen.
Men formand for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen er harm over den måde, Pilou Asbæk - og skuespillere i almindelighed - angribes på.
- Da flygtningene gik op ad motorvejen, var der også mange af mine medlemmer, der var ude at ytre sig. Der var Naser Khader ude at sige, at de skulle bare holde deres kæft, siger Benjamin Boe Rasmussen.
Men er der ikke noget om, at I sidder der med jeres kendisstatus og kloger jer på noget, I ikke ved særligt meget om?
- Det spørgsmål gør mig så harm. Der er jo tale om en holdningstilkendegivelse. Han har ret til sin holdning. Skal man være togfører for at mene noget om togdrift? Jeg kan jo heller ikke sige, at Lars Seier ikke må have en holdning til, hvad dagpengesatsen skal være, siger Benjamin Boe Rasmussen.
Hvad synes du om, hvad flere har udlagt som en sammenligning med Nazityskland?
- Den er da lidt hårdt spændt for, men det er jo ikke anderledes, end når nogle foreslår, at vi skal smide flygtninge ud over en øde ø.
Men de har da også skullet lægge ryg til meget kritik?
- Man skal også stå på mål for, hvad man siger. Og den er hårdt skåret. Men man angriber ham for, hvem han er, ikke hvad han mener.
Men er Socialdemokraterne særligt slemme?
- De er i hvert fald de mest ømtålelige. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de er blevet sendt i byen? Det er jo de samme mennesker, og de mener det samme.
Socialdemokrat: Det er for nemt
En af de socialdemokrater, der ikke giver meget for Asbæks nyfundne politiske gnist, er den socialdemokratiske debattør og tidligere folketingskandidat Malthe Johan Poulsen.
- Det er mere end glimrende, at han deltager i debatten, men han bidrager ikke med noget interessant.
- Han mærker ikke konsekvenserne af integrationsproblemerne. Hvis han oplever problemer på sine børns skole, kan han sende dem på privatskole, og han bliver ikke overfaldet i S-toget på vej hjem.
Men man ser jo også folk i fast arbejde mene noget om dagpengesatsen eller folk uden børn mene noget om folkeskolen. Hvorfor skal Pilou Asbæks penge diskvalificere ham?
- Det skal heller ikke diskvalificere ham, men det er en vigtig nuance, når folk taler for en politik, der reelt vil medføre fri indvandring, siger Malthe Johan Poulsen.
Men det er vel heller ikke fri indvandring, han taler for? Er det ikke en stråmand?
- Nej, når han siger, at folk ikke skal rejse hjem, når de ikke længere har beskyttelseskrav, så er det jo lige præcis det, der kommer til at ske. Det er lige præcis det, der er mit problem. Han forstår ikke konsekvensen af, hvad det i virkeligheden er, han taler for.
Er der tale om et koordineret angreb fra jeres side, som Benjamin Boe Rasmussen frygter?
- Nej, det lyder helt paranoidt. Det er ikke koordineret fra noget sted af.
'Det er helt vildt svinsk'
Det samme afviser indfødsretsordfører Lars Aslan Rasmussen, der kritiserer Pilou Asbæk i skarpe vendinger for, hvad han ikke tøver med at kalde en nazisammenligning. Han kritiserer særligt skuespilleren for at have reklameret for bettingfirmaet Bet365.
- Jeg synes, at det er helt vildt svinsk og en hån mod ofrene. Selvom han ikke vil stå ved det. Han er ikke fredet, fordi han er kunstner, siger Lars Aslan Rasmussen.
Men er det ikke uden for skiven at kritisere ham for at have lavet reklamer for et spilfirma?
- Når man gør sig til et bedre menneske end andre, så synes jeg også, at det er relevant, at man har været ansigt for et bettingfirma, som kynisk udnytter folk, der er ludomaner, siger Lars Aslan Rasmussen.
Pilou Asbæk har sidenhen afvist, at der var tale om en henvisning til Nazityskland.
DR Nyheder ville gerne have konfronteret gruppeformand for Socialdemokratiet Jesper Petersen med anklagerne mod deres metoder. Han henviser i stedet til kulturordfører Kasper Sand Kjær.
Han afviser ligeledes, at der på nogen måde skulle være tale om et koordineret angreb, men:
- Det er klart, at når man træder ind i den offentlige debat, så må man også forvente, at man får modspil. Skuespillere har jo en stor megafon, og når man bruger den, bliver svaret også voldsomt.
Men er det de rigtige ting, Pilou Asbæk bliver kritiseret for?
- Jeg tror generelt, at der er meget på sociale medier, hvor tonen bliver meget hård. Det er da en udfordring for samtalen. Men når man går ind i debatten og sammenligner med et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien, så får man igen.
Er I et parti, der tåler kritik meget dårligt?
- Nej, det synes jeg ikke, vi er, men når man blander sig i debatten og mangler nuancer, så får man jo svar på tiltale, siger Kasper Sand Kjær.
Ekspert: Socialdemokratiet går ind med knopperne forrest
Benjamin Rud Elberth, ekspert i digital, politisk kommunikation, er dog ikke afvisende over for tanken om et koordineret angreb.
- Noget tyder på, at der sidder en eller anden form for tæskehold klar. Jeg husker eksemplet med Jonas Eika, der kritiserede Mette Frederiksen og partiets politik i sin takketale. Der var Stoklund ude at kalde ham forfatterklovn.
Forfatteren Jonas Eika modtog i 2019 Nordisk Råds Litteraturpris. I sin takketale beskyldte han Danmark for "at have statsracisme". Det fik Rasmus Stoklund til at kalde Eika "en forfatterklovn.
- Hvis Socialdemokratiet var et fodboldhold, så ville deres strategi være at gå ud med knopperne forrest på sociale medier. For kan de skræmme manden tilstrækkeligt, bliver historien ikke lige så stor i de klassiske medier, siger Benjamin Rud Elberth.
Hvem er det, der typisk går ud med de "angreb" her?
- Jeg kan se, at der er et par, der altid bider. Lars Aslan og Rasmus Stoklund er gode eksempler. Så har de gennem tiden haft de professionelle i presseafdelingen, der er ansat. Og så er der debattører, der bliver ægget til at forsvare partiet - blandt andet igennem Facebookgrupper.
- Af og til har der været for eksempel kredsformænd, og så Pio-folket. Pio-folket er et stærkt sparkeben, for de har jo en netavis, der kan hænge en ud med navns nævnelse.
Netavisen Pio er et medie, der er stiftet af blandt andre Henrik Sass Larsen og lige nu har den socialdemokratiske debattør Niels Jespersen som chefredaktør. Avisen kalder sig uafhængig.
Og det virker, når socialdemokraterne kaster sig ind i debatten med kunstnere, der er uenige i deres politik.
- Jeg kan godt forstå, at man som utrænet skuespiller, forsker, kunstner og så videre bliver skræmt af det her. Forestil dig at blive overfaldet af nogen, der er trænet i debatteknik. Det er voldsomt at komme i den tørretumbler, siger Benjamin Rud Elberth.
Er S særligt slemme?
- Nej, de er bare dygtigere. Socialdemokraterne kan alle debattricksne. De har infrastrukturen, som man får ved at være et stort parti så længe.
I modsætning til Benjamin Rud Elberth mener professor på DMJX Ejvind Hansen ikke, at man kan udråbe Socialdemokratiet som de værste - eller bedste - når det kommer til at gå i rette med kritikere.
- Det er en tendens, at skuespillere, forfattere og musikere får en over nakken, når de deltager i den offentlige debat, og mit indtryk er, at det sker mere og mere. Men jeg kan ikke sige, at et parti er værre end et andet, siger professoren, der har forsket i demokratisk offentlighed og ytringsfrihed.