Skulptør bag skamstøtte: 'Utilstedeligt' kinesisk forsøg på censur i Danmark

Ambassadør forsøgte at få Københavns Kommune til at fjerne kunstværk foran Christiansborg.

Kunstneren Jens Galschiøt rejser en 'skamstøtte' på Christiansborg Slotsplads den 23. januar 2020 for at støtte demonstrationerne i Hongkong. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Rytterstatuen af Frederik 7. har fået en otte meter høj - og

kontroversiel
- sidemand.

Kunstneren Jens Galschiøt har nemlig rejst en 'skamstøtte'på

Christiansborg
Slotsplads, hvor
motivet
er 50 menneskekroppe viklet ind i hinanden.

- Den står her for at markere støtten til Hongkong-demonstranterne og deres kamp for

ytringsfrihed
og demokrati der, siger han.

  • Skamstøtten med forvredne kroppe rejses i solidaritet med demonstranterne i Hongkong, som kæmper for at bevare deres frihedsrettigheder. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • 'Skamstøtte'-serien markerer seriøse overgreb på menneskeden, ifølge kunstneren. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • - Kunsten er med til at sende en vigtig støtte afsted med denne statue, siger kunstneren bag statuen, Jens Galschiøt. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Jens Galschiøt har lavet værket som en hyldest til demonstranternes frihedskamp i Hong Kong - og er ikke uvant med at møde modstand fra Kina. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 4

Jens Galschøit er ikke overrasket over, at kunstværket har vakt vrede i Kina - men han er overrasket over Jyllands-Postens afsløringer af, at den kinesiske ambassadør har forsøgt at presse Københavns Kommune til at standse opsætningen af skulpturen:

- Det kommer bag på mig, at de gør det så offensivt. Selv om det har en politisk mening, er det, at Kina begynder at censurere kunst i Danmark, fuldstændig

utilstedeligt
, siger Jens Galschiøt.

Først på ugen har den kinesiske ambassadør også krævet en officiel undskyldning fra Jyllands-Posten på grund af en tegning, hvor de fem gule stjerner i Kinas flag var skiftet ud med coronavirusset.

Blacklistet i Kina

Jens Galschiøt er allerede en gammel kending af de kinesiske myndigheder.

Den fynske skulptør har rejst lignende skamstøtter i Mexico, Brasilien og Hongkong.

Sidstnævnte blev opført i 1995 som

mindesmærke
over massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989. Og den er blevet et samlingspunkt for demonstrationerne mod den kinesiske indflydelse i Hongkong.

Studerende tænder lys ved siden af 'skamstøtten' ved universitetet i Hongkong den 3. juni 2009. (Foto: Bobby Yip © Scanpix)

Borgmester: Kunst skal kritisere

Skulpturen foran Folketinget er blevet til i samarbejde med Amnesty International og Alternativet.

Kultur- og fritidsborgmesteren i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Å), bakker da også op om beslutningen om ikke at fjerne kunstværket:

- Kunsten skal ikke tilfredsstille magthaverne. Den er tværtimod god til at udtrykke sig, når der foregår kritiske forhold, og råbe op, mener hun.

Det er meningen, at kunstværket skal stå på

Christiansborg
Slotsplads i tre måneder.

Facebook
Twitter