Sky af partikler på vej mod jorden: Chance for nordlys i aften

Lørdag aften kan der være mulighed for at se nordlys i dele af Danmark.

(Arkiv) Sådan kan nordlyset se ud i de nordligste egne af Canada. Du skal nok ikke forvente at se et lige så stort lysshow fra dansk grund - men der er mulighed for en smagsprøve lørdag aften, hvis du kigger mod nord ved 22-tiden. (Foto: PAT KANE © Scanpix)

Det smukke nordlys, aurora borealis, er en sjælden gæst på den danske nattehimmel.

Men lørdag aften kan der i dele af landet være mulighed for at få et glimt af det farvede skær over den mørke himmel.

Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, forklarer, at det er "udbrud på solen", der har sat en reaktion i gang, der kan skabe mulighed for at se nordlys herhjemme.

- Der har i det seneste døgn være nogle udbrud på solen, og udbruddene har sendt en sky af elektrisk ladede partikler afsted mod jorden. Det kan betyde, at vi får mulighed for at se nordlys her i Danmark i løbet af weekenden, siger Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU Space.

Bedst før månen står op

Umiddelbart ser det ud til, at der vil være bedst mulighed for at spotte nordlyset fra lørdag aften og frem mod midnat, tilføjer han.

- Omkring klokken 22, inden månen står op, er der bedst mulighed. Hvis vejret arter sig, så kan muligheden opstå, siger Michael Linden-Vørnle, der også selv vil holde øje med lyset mod nord i morgen aften.

Han forklarer, at chancerne for at se nordlys er størst i de dele af landet, hvor der vil være relativt skyfrit. Ifølge vejrprognoserne ser det ud til, at det især bliver i de nordlige og østlige dele af Danmark, at der kan være nordlys-potentiale.

- I den svageste grad vil det bare være en svag glød i nordlig retning, men hvis det bliver mere ekstremt, så vil det blive bølgende gardiner, der bevæger sig hen over himlen, siger astrofysikeren.

Facebook
Twitter