Skybrud: Sådan beskytter du dig mod vandmasserne

Det tager tid for de danske kommuner at opbygge et værn mod kommende skybrud. I mellemtiden kan du selv være med til at sikre kælder og afløb.

Flere steder i landet arbejder man på at sikre byerne mod fremtidige skybrud.

Men man kan også selv være med til at sikre sit hus, så man ikke får så meget vand ind, når heftige regnskyl vælter ind over landet.

Det fortæller Dorthe Hedensted Lund, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og naturforvaltning på Københavns Universitet.

Når vandet løber ind udefra

Når gaderne bliver omdannet til floder, og vandet løber over kantstenene, så er kældrene det første sted regnvandet løber ind. Men der er skridt man kan tage, for at sikre sin kælder mod vandmasserne.

- Man kan sørge for, at kældervinduerne sidder højere oppe, så vandet ikke kan strømme ind i tilfælde af kraftig regn, siger Hedensted Lund til DR Nyheder.

Hvis en ombygning er for omfattende, kan vinduerne også beskyttes ved at støbe en kant rundt om, ligesåvel som kældernedgange kan beskyttes med en kant, hvis det ikke er muligt at forhøje den med et trin.

Når vandet stiger op fra kloakken

Når regnvejret bliver ekstremt bliver kloakkerne fyldt og vandet vil finde veje og eller ud af dem. Det kan blandt andet betyde, at kloakvand bliver presset op gennem gulvafløb og toiletter.

Men også her kan man forebygge vandets indtrængen, siger Dorthe Hedensted Lund.

- Man kan sikre sine kloakinstallationer, ved at installere det, der hedder et tilbageløbsstop. Det er en lille låge, som lukker til, hvis vandet trykker den forkerte vej, så det ikke kan strømme op ad toilettet, og op ad nedløbsrørene - for eksempel i kælderen.

Man kan sørge for, at man hæver adgangsvejene, altså dørene, så man ikke får vand ind, hvis man har et terræn, der er nedadgående mod døren.

Når vandet kommer ind gennem gulv og vægge

Hvis grundvand eller kloakvand siver ind gennem kældervægge og gulve, skal du tjekke dine afløbsinstallationer for utætheder eller tilstopninger og sørge for at tætne vægge og gulve.

Det kan nemlig både være stigende grundvand eller utætheder i en kloakledning eller brønd, ligesom brønde eller tagnedløb i nærheden kan være tilstoppede.

Det kan også betale sig at forsøge at lede vandet udenom boligen, lyder anbefalingen fra både Københavns Kommune og Dorthe Hedensted Lund.

- Man kan aflede regnen, så den bliver opsamlet i regnvandsbassiner, i stedet for at løbe ind i hus og have, siger Dorthe Hedensted Lund.

Du kan undersøge hos din kommune, om der er mulighed for at etablere et såkaldt omfangsdræn, der leder grundvandet væk fra din ejendom.

Ingen værdier og el i kælderen

Kan man ikke undgå, at vandet kommer ind i ens hus, så skal man gøre, hvad man kan, for at sikre sit indbo, siger Dorthe Hedensted Lund.

- Man kan minimere skaden, hvis man ikke opbevarer sine værdigenstande nede i kælderen. Det samme gælder selvfølgelig el-installationer, siger hun.

Hun anbefaler i øvrigt, at man hjælper til med kosten, hvis man ser, at afløb i gaden tæt ved ens hus er stoppet til af blade.

Få et gratis skybrudstjek

Men du behøver ikke vente, til vandet begynder at strømme ind gennem vinduer og afløb, før du går i gang med at sikre din bolig mod skybrud.

Du kan nemlig ganske gratisk få tjekket, om din bolig kan holde til et skybrud. Tjekket blev indført i efteråret 2012 som en del af en skybrudskampagne mellem Miljøministeriet og dets samarbejdspartnere.

Oprindeligt varede skybrudskampagnen indtil 1. juli 2013, men ordningen er trods udløbsdatoen fortsat. Mandag besluttede de danske kloakmestre og anlægsgartnere så enige om at gøre ordningen permanent.

Hør alle anbefalingerne fra Dorthe Hedensted Lund i videoen over artiklen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter