Skybrud var det værste målt i København

Aldrig er der målt så voldsom regn i København som i lørdags. Ærø har landsrekord.

(Foto: Esben Salling © Scanpix)

Det voldsomme skybrud over København den 2. juli blev det værste, man har målt i hovedstadsområdet, siden der blev indført systematiske målinger i Storkøbenhavn i 1955.

Der faldt ifølge den foreløbige gennemgang 135,4 millimeter vand på 24 timer, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Dermed overgik lørdagens monsterregn den hidtil højeste mængde nedbør i hovedstadsområdet på 111,7 millimeter inden for et døgn, som blev målt i Ordrup nord for København 1. august 1959.

Marstal har rekorden

Danmarks-rekorden for skybrud er dog målt over søfartsbyen Marstal på Ærø i 1931, hvor himlens sluser åbnede sig så meget, at byen modtog 159 millimeter regn på et døgn.

Sidste uges skybrud over København var så usædvanligt, at voldsomheden kom bag på DMI's meteorologer.

De havde lørdag morgen udsendt forvarsel om risiko for skybrud over Sjælland - men ikke af den styrke.

Sidst på eftermiddagen voksede tordenbyger op over Sverige, men de var ikke specielt kraftige, heller ikke, da de ramte Malmø, oplyser vagthavende meteorolog Frank Nielsen i en pressemeddelelse fra DMI.

Turen over Øresund gjorde en forskel

- Men på vej over Øresund sker en helt usædvanlig eksplosiv udvikling af tordenbygerne. Jeg har ikke oplevet noget lignende, og jeg har været meteorolog i temmelig mange år, siger han.

Frank Nielsen opgraderede straks forvarslet til et varsel om skybrud, der kort efter ramte København.

Regnen satte ikke blot Københavns-rekord i mængden af nedbør, men også i regnens intensitet.

Ved Ishøj Varmeværk faldt der 3,1 mm nedbør pr. minut - et pænt stykke over 2008-rekorden fra Kløvermarksvej på 2,5 mm i minuttet.