Skyderier bekymrer politiet: 'Det er dybt organiserede, skruppelløse kriminelle, som ikke skyr nogle midler for at ramme deres modstandere'

Dansk og svensk politi er i kontakt i forhold til de seneste dages skyderier herhjemme.

De seneste seks dage er tre personer blevet dræbt af skud i og omkring København, mens flere er blevet såret. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © DR)

I eftermiddags holdt Københavns Politi endnu et pressemøde i kølvandet på de mange skyderier, der har fundet sted i og omkring hovedstaden de seneste dage.

Her understregede både ledende politiinspektør Torben Svarrer og politiinspektør Tommy Laursen, at skyderierne er uacceptable, og at førsteprioriteten er at få dem stoppet.

- Det er en helt utilstedeligt og uacceptabel adfærd. Det skal stoppe, lød det fra Torben Svarrer.

Selvom skyderierne kan lede tankerne tilbage på den seneste bandekonflikt, så er billedet her ifølge politiet mere 'mudret'.

DR Nyheder har fået aktindsigt i et konfliktnotat fra Rigspolitiet, hvor politiet skriver, at banderne NNV og Satudarah er i konflikt med hinanden.

Det tyder dog ifølge Torben Svarrer ikke på, at det i hvert fald alene er den konflikt, der er årsagen til skyderierne.

- Der er en konfliktsituation mellem en bandegruppering og så et miljø, vi endnu ikke er helt sikre på er en bandegruppering. Hvordan den konflikt er opstået, er vi altså ikke sikre på endnu. Der er masser af forlydender i pressen, og selvfølgelig også forlydender i politet. Det kan dreje sig om alt muligt, og vi vil ikke lægge os fast på noget.

Ifølge rigspolitichef Thorkild Fogde arbejder politiet på flere fronter, for gerningsmændene skal fanges og i fængsel i lang tid, siger han i TV Avisen.

- Der tegner sig er et billede af dybt organiserede, skruppelløse kriminelle, som ikke skyr nogle midler for at ramme deres modstandere. Men det er selvfølgelig også vigtigt at sige, at det er deres modstandere, de går efter - ikke den almindelige befolkning.

Flere er dræbt og såret

Skyderierne de seneste dage har været ekstraordinært blodige. I nat blev to mænd skudt i Herlev. Den ene blev fundet død i et skovområde, mens den anden er blevet skudt i hovedet, men er uden for livsfare.

Han er på grund af sine skader blevet lagt i koma, men hans tilstand er stabil.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har begge relationer til bandemiljøet, og mindst en af dem har tilknytning til banden NNV.

Ingen er anholdt, og politiet har intet signalement af gerningsmanden - eller gerningsmændene.

Torsdag eftermiddag blev en mand i 20'erne dræbt på åben gade på Nørrebro. Her er to mænd anholdt og sigtede i sagen, men de nægter sig skyldige.

Fredag blev en 17-årig bulgarsk dreng dræbt, da han blev skudt i en frisørsalon i Rødovre, hvor to andre også blev såret. To formodede gerningspersoner er endnu ikke pågrebet.

pressemødet i dag fortalte politiet, at sagerne fra torsdag og fredag højst sandsynligt hænger sammen.

Lørdag blev en 39-årig mand ramt af skud i halsregionen, mens han sad på en vandpibecafé på grænsen mellem Frederiksberg og Nørrebro. Hans tilstand er stadig alvorlig.

Her leder politiet fortsat efter denne mand.

Her ses den formodede gerningsmand, som blev fanget af et overvågningskamera i en Netto tæt på gerningsstedet. (© Københavns politi)

Mulig svensk forbindelse

Selvom Torben Svarrer har oplevet en del skyderier, så er de seneste skyderier ekstraordinært voldelige, sagde han på dagens pressemøde.

- Nogle af de skyderier, vi taler om her, har en lidt anden karakter. Det virker ikke lige så tilfældigt, som vi tidligere har set. Der er en helt anden egenaccept af, at "det er det her, vi skal: Vi skal ud og slå et andet menneske ihjel". Det er det billede, vi umiddelbart ser.

Og det bekymrer den ellers erfarne politiinspektør.

- Det er for voldsomt. Vi gør alt, hvad vi kan for at stoppe det. Lige nu er der bare en situation, hvor det er eskalerende, og det skal vi have stoppet.

Ifølge Torben Svarrer er dansk politi i tæt samarbejde med svensk politi, fordi en svensk mand er anholdt og fængslet for drabet på Nørrebrogade i torsdags.

  • Politiet var massivt tilstede på Nørrebro torsdag eftermiddag, efter en person blev skudt på åben gade. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)
  • Siden er der lagt blomster på gerningsstedet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Og politiet har været på Nørrebro med en mobil politistation efter skyderiet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Torben Svarrer ville dog ikke svare direkte på, om man har svenske bandemedlemmer i kikkerten.

- Sverige har en lidt anden måde at definere miljøer på. Lad os bare sige, at der er tale om det kriminelle miljø i Sverige, siger Torben Svarrer.

- Lige nu sidder vi i møde med svenskerne omkring udveksling af nogle oplysninger, der er meget vigtige. Og det er måden at arbejde på.

Ransagninger og anholdelser

Politiet har også i dag ransaget 25 adresser og anholdt 12 personer.

Den eneste kreds på Sjælland, hvor der ikke har været ransagninger, er hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, siger han.

Der er fundet stikvåben, nogle slagvåben, kontanter og en mindre mængde hash.

Ifølge politiet tyder det dog ikke på, at nogle af de anholdte skal fremstilles i et grundlovsforhør i morgen.