Skypumpe i Aabenraa imponerer DR-meteorolog på ét punkt

Det er formentlig første gang, at undertrykket i en dansk skypumpe har været kraftigt nok til at løfte en personbil.

DR vejrets tv-meteorolog Mikael Jarnvig kan ikke mindes, at en skypumpe i Danmark har været kraftig nok til at løfte en personbil fra jorden i nyere tid. (Foto: Presse-fotos.dk © Scanpix)

En skypumpe så kraftig at den kan smide en personbil om på taget. Det sjældne naturfænomen ramte fredag eftermiddag en parkeringsplads foran sygehuset i Aabenraa, hvor to parkerede biler blev kastet rundt som dominobrikker.

Det er første gang i sine mere end 40 år som meteorolog, at Mikael Jarnvig har oplevet en skypumpe af den styrke på danske breddegrader.

- Der er eksempler på, at huse er blevet splittet ad, men jeg har aldrig hørt om en skypumpe, der har været så kraftig, at den har løftet en personbil, der vel nok vejer omkring halvandet ton. Det er i hvert fald yderst sjældent og måske endda første gang, det er sket, siger tv-meteorolog fra DR Vejret Mikael Jarnvig.

To biler blev raseret

Fredag eftermiddag blev der ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi observeret to skypumper ved Aabenraa. Den ene af dem huserede ved sygehuset, hvor blandt andet en sølvgrå Ford-personbil blev løftet op i luften, flyttet omkring fire parkeringsbåse væk og smidt ned på taget.

Ifølge DR Vejrets Mikael Jarnvig er skypumper mere almindelige i eftersommeren og særligt over vand, hvor de såkaldte ‘water spouts’ kan opstå.

En skypumpe eller 'water spout' observeret mellem Horsens og Vejle i 2007. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Der kan man sommetider se en sky med en slags snabel, der går ned i vandet. Snabelen består af vanddråber, der bliver suget op fra havet i en tydelig cirkulation, forklarer Mikael Jarnvig.

Over land er det dog mere sjældent.

- Det er som regel blot små vedhæng under skyerne, der puster og blæser lidt. Men vindstød, der kan vælte en familiebil, det har jeg ikke set før.

Kraftigt vakuum i midten

Tv-meteorologen forklarer, at det bemærkelsesværdige ved skypumpen i Aabenraa netop er dens vakuum eller løftestyrke.

- En skypumpe suger luft op inde i midten af snabelen, hvor der dannes et markant undertryk. Hvis det er stærkt nok, kan det løfte en bil. Når bilen først er løftet, skal der ikke meget vind til at skubbe bilen sideværts, forklarer han.

- Det mest imponerende ved det, der skete i Aabenraa, er undertrykket, der var i stand til at løfte bilen fri af jorden, siger Mikael Jarnvig.

Den hidtil mest kraftige registrerede skypumpe i Danmark ramte Holstebro i 1962, hvor mere end 100 bygninger blev ødelagt, og omkring 500 træer knækket eller revet op med rode. Du kan se ødelæggelserne på billederne fra DR's arkiv herunder. Bemærk at billederne er uden lyd.