Skypumpe totalskadede Christians bil: Den blev løftet og vendt rundt på taget

En meget lokal skypumpe hærgede parkeringsplads foran Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

Skypumpen i Aabenraa løftede Christian von Rønnes bil op i luften og kastede den ned på taget. (Foto: DR Nyheder)

Det gik voldsomt for sig, da et lokalt uvejr ramte området omkring sygehuset på Kresten Philipsens Vej i Aabenraa sent i eftermiddags.

Inden døre så Christian von Rønne, at regnen styrtede ned, og blæsten ruskede. Da han senere kom ud for at starte sin sølvgrå Ford og køre hjem, fik han sig en overraskelse.

- Bilen lå vendt rundt på hovedet. Der stod nogle personer rundt om den, og jeg tænkte først, at de havde væltet min bil. Men en person fortalte mig, at det var en skypumpe eller en lokal storm af en slags, der havde gjort det. Det var ikke sjovt, fortæller pensionist Christian von Rønne.

To skypumper observeret

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste fredag, at der var blevet observeret to skypumper ved Aabenraa. En vejrfront med kraftig regn og vindstød ramte byen, hvor det tilsyneladende gik værst ud over to biler på parkeringspladsen.

Efter at have set nærmere på ‘gerningsstedet’ er Christian von Rønne glad for, at han ikke nåede at sætte sig ind i bilen, som han vurderer er totalskadet efter skypumpens hårdhændede behandling.

- Den har flyttet sig fire parkeringspladser henad. Den er ikke blevet skubbet langs jorden, men løftet op i vejret fri af jorden og vendt helt rundt på taget, siger han.

En Ford-personbil blev af vinden løftet op, flyttet fire pladser og smidt ned på taget. (Foto: DR Nyheder)

En anden personbil, der stod parkeret ved siden af, blev vendt om på siden og flyttet én plads af skypumpen, fortæller han.

Har aldrig set noget lignende

Falck-redderen der ryddede op efter vejrets hærgen, har aldrig set noget lignende.

- Det lignede en slagmark, da jeg kom. Men det overraskende er, at det kun er de to biler her, det er gået ud over. Der står mange andre parkeret rundt omkring tilsyneladende uberørte. Jeg er faktisk målløs over, at noget som dette kan ske i Danmark, siger Falck-redder Verner Light.

Men ifølge vagtchefen på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er det ikke umuligt, at en skypumpe har været på besøg. DMI har ikke registreret noget på vejrradaren, men små skypumper eller voldsomme vindstød er hyppige ledsagere til den slags kraftige vejrsystemer, der fredag passerede over landet.

- Jeg kan ikke be- eller afkræfte, at der var tale om skypumper, men det er overhovedet ikke urealistisk. Ofte ser man også meget kraftige vindstød, en såkaldt ‘gust front’, der består af kold vind, som rammer umiddelbart inden bygerne, siger vagtchef Lars Henriksen.

Ifølge DMI blev der fredag ved Aalborg også registreret et såkaldt dobbelt skybrud. Her faldt der hele 37,4 millimeter regn på en halv time.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk