Slår alarm i børnehaverne: For få knus og for lidt trøst til de små

Ny undersøgelse fra Børns Vilkår peger på flere mangler i danske børnehaver. 

En ny undersøgelse fra Børns Vilkår viser blandt andet, at hvert fjerde barn ikke oplever, at der er en voksen til stede, der er god til at trøste (Arkivfoto). (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Hvert fjerde børnehavebarn oplever, at der ikke er en voksen til stede i institutionen, der er god til at trøste. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår.

I rapporten kommer det også frem, at hvert femte barn har oplevelsen af aldrig at få et kram af de voksne, som ellers er en vigtig del af den pædagogiske omsorg, lyder det.

Resultaterne vækker bekymring hos interesseorganisationen Børns Vilkår, der står bag undersøgelsen.

- Det er alvorligt, når børn ikke føler sig trygge med de voksne, de er sammen med i så mange timer i løbet af en dag, fordi tryghed er så afgørende for, at børn trives og kan udvikle sig, siger Malene Angelo, psykolog ved Børns Vilkår.

Hvert femte savner et kram

I undersøgelsen har Børns Vilkår blandt andet spurgt 560 børnehavebørn fra 48 institutioner om, hvordan de oplever relationen til de voksne i institutionen.

Blandt andet om børnene oplever at få kram og fysisk kontakt fra de voksne samt om de bliver set, hjulpet og trøstet, hvis de falder og slår sig eller har behov for hjælp.

Hvert fjerde barn svarer, at de ikke oplever, at der findes en voksen i deres børnehave, der er god til at trøste.

Ifølge rapporten er fysisk berøring i form af eksempelvis kram mellem små børn og det pædagogiske personale en essentiel del af omsorgen. I den forbindelse oplever 21 procent af børnene, at de ikke får et kram af de voksne i børnehaven.

- Det kan betyde, at børn i mindre grad føler sig holdt af, siger psykolog Malene Angelo fra Børns Vilkår.

- I sidste ende kan utilstrækkelig omsorg have den konsekvens, at børnene ikke udvikler sig, som de skal, konstaterer hun.

Ekspert: Fare for permanent stress

Børns Vilkår møder opbakning fra Charlotte Ringsmose, der er professor ved Aalborg Universitet.

- Hvis et barn ikke bliver trøstet, når det har brug for at blive trøstet, kan det få den konsekvens, at barnet kommer i en tilstand af permanent stress, som vil følge barnet senere hen og skabe psykiske vanskeligheder, siger Charlotte Ringsmose.

Hun mener, at løsningen er flere pædagoger og en styrkelse af pædagoguddannelsen.

Samtidig skal nogle pædagoger blive bedre til at se alle børn og opdage, hvornår der er behov for trøst og kram, for øgede normeringer er i sig selv ikke nok.

- I nogle dagtilbud mangler der en bevidsthed og viden om, hvordan man er sammen med børn på gode og udviklende måder, siger Charlotte Ringsmose.

DR Nyheder besøgte Børnehuset ved Åen i Kolding i forbindelse med analysen fra Børns Vilkår. Her fortalte flere børn, hvordan de oplever at blive mødt med trøst og kram. Se mere i TV Avisen klokken 21.30.

Fagforbund: Lyt til børnenes stemme

Undersøgelsens resultater bør tages alvorligt af børnehavernes personale samt politikerne, mener pædagogernes fagforbund, BUPL.

- Det er børnenes stemmer, der siger, at vi ikke får de kram og den omsorg, der er behov for, og det skal de voksne lytte til, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Selv om normeringerne er, som de er, så har pædagogerne ude i børnehaverne vel også et ansvar for at give børnene den omsorg, der er nødvendig?

- Pædagoger og ledere arbejder hårdt hver eneste dag for at få enderne til at nå sammen og give børnene det, de har brug for. Men det er en umulig opgave med de ressourcer vi har i dag, siger Elisa Rimpler.

I undersøgelsen anbefaler Børns Vilkår blandt andet, at der ansættes flere voksne per barn i institutionerne, samt at pædagoguddannelsen bliver styrket.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter